Cserkészek-NEK – Bemutatkozik a törzs

Új sorozatot indítunk, amelyben bemutatkozik a Cserkészek-NEK törzs. Minden hónapban 10 kérdésre válaszol a törzs egy tagja. Elsőként Bicskás, Kriszbacher Gergő cst. (217.) csapatvezető-helyettest kérdeztük.

1. Mivel foglalkozol, mi a szakmai hivatásod?

Hivatásos katona vagyok. A Magyar Honvédség kötelékében szolgálok informatikai tisztként, ami rengeteg kihívást és élményt hoz magával. A közösség és bajtársiasság hasonló a cserkészetben tapasztalthoz. Ez egy hatalmas öröm számomra. Emellett egyéni vállalkozó vagyok, és egyedi weboldalak fejlesztését csinálom.

2. Mit szeretsz csinálni szabadidődben?

A cserkészetet nem említem. ☺ Nagyon sok időt töltök a feleségemmel, főleg most, hogy várandós, és készülünk a baba érkezésére. Emellett nagyon szeretek olvasni. Mindig figyelek rá, hogy esténként lefekvés előtt a kezembe vegyem az aktuális könyvet. Informatikus lévén szabadidőmben is szoktam a számítógép előtt ülni. Általában hobbi projekteket fejlesztek, vagy stratégiai játékokkal játszom.

3. Milyen mérföldkövei voltak az eddigi cserkész életednek?

Elsőnek a 2011-es jamboree-részvételt mondanám. Hatalmas élmény volt megtapasztalni a nemzetközi cserkészetet. Utána teljesen másképp néztem a hazai megvalósításra. Azóta is büszke vagyok rá, hogy magyar cserkész lehetek.

2013-ban az NNT-részvétel és ott végzett rádiós szolgálat, amely sok tapasztalattal szolgált.

2013-ban és 2014-ben meghatározó volt, hogy egyszerre végeztem a kagylós és GÍM-es st képzést.

Az izlandi MOOT 2017-ben egy felejthetetlen és csodás emlék marad mindörökre. Külön jó volt, hogy a CMT tagjaként tudtam részt venni.

4. Mi volt a legviccesebb cserkészélményed?

Hát erre nem tudok egyértelmű választ adni. Rengeteg csapathoz köthető élmény jut eszembe, igazából nem tudok közülük választani.

5. Hogyan keveredtél ide a NEKre készülő cserkész önkéntesek szervezői közé?

Endrével (Lendvay Endre cst. CserkészekNEK csapatvezető – a szerk.) a szervezés megkezdése előtt sok témáról beszélgettem. Dolgoztam is már vele például a CSTVK-ban. Aztán a NEK is szóba került az egyik találkozó során, amelynek az lett a vége, hogy a helyettese lettem.

6. Miért tartod fontosnak az Eucharisztikus Kongresszust és a cserkészek részvételét/szolgálatát?

A mai világban fontosnak tartom, hogy a kereszténség pozitív kontextusban jelen meg. Erre szerintem a NEK egy remek lehetőség. A cserkészek szolgálata számomra magától értetődő a vallásos alapok és a cserkésztörvény 3. pontja alapján.

7. Neked mi a feladatod a törzsben, mivel foglalkozol a szervezés kapcsán?

Csapatvezető-helyettes vagyok. Két fő feladatom van. Endrét támogatni a szervezés során. Ahol tudok segítek neki. Ezen kívül a kommunikációs és HR munkacsoportok vezetővel tartom a kapcsolatot és koordinálom a munkájukat.

8. Milyen kihívásokkal és sikerekkel szembesültetek eddig?

A járványhelyzet egy hatalmas kihívás. Egyrészt ott van, hogy nem tudunk találkozni, emiatt a felkészítő hétvéginket le kellett mondani és még a törzs sem tud teljes létszámban összejönni. A másik, hogy tavaly el is tolták a NEK-et, amely szintén egy kockázat.

Sikernek a jelentkezők számát és a munka folytatását mondom. A törzsből is a legtöbben folytatták a megkezdett munkát, és hatalmas lelkesedéssel kezdtek bele az újratervezésbe.

9. Februári témánk a hűség. A munkádban és az életedben hogyan jelenik meg ez a fogalom?

A magánéletben ez egy aktuális téma, mivel a feleségemmel tavaly házasodtunk össze. A jegyesoktatás során többször beszélgettünk erről a témáról.

A munkámban pedig katonai esküt tettem a haza szolgálatára, így ott gyakran eszmbe jut a hűség kérdése a szolgálat kapcsán.

10. Hogyan éled meg, ha mások hűségesek hozzád?

Viszonzom, és hálás vagyok nekik. Egy kölcsönös dolognak gondolom. Igyekszem, hogy mindig adjak pozitív visszajelzést.