Országos Elnökség tájékoztatása a koronavírus témájában XXVII.

Kedves Cserkésztestvérek! 

Az elmúlt időben a járványügyi mutatók rohamos romlása volt tapasztalható: a koronavírus-járvány kirobbanása óta nem regisztráltak olyan sok fertőzöttet hazánkban, mint tegnap. Sajnos a közeljövőben sem várható érdemi javulás, a szakemberek hetek múlvára teszik a negyedik hullám tetőzését. 

A 633/2021. (XI. 18.) Korm. rendelet értelmében immár kötelező a maszk viselése az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, sportrendezvényeken stb. – vagyis szinte minden olyan zárt térben, ahol nem feltétel a védettség igazolása. Zárt térben zajló cserkészprogramjainkon éppen ezért mindenki viseljen maszkot! Kérjük ezt nem csak a ránk bízott – gyakran kiskorú – fiatalok és családjuk egészségéért érzett felelősség, de a cserkészektől elvárható példamutatás okán is. 

Hangsúlyozzuk, hogy a továbbiakban (a járványhelyzet csillapodásáig) bármely személyes jelenléttel szervezett cserkészprogramon csak olyan 18+-os személy (cserkész, szülő, segítő) vehet részt, aki rendelkezik érvényes védettségi igazolvánnyal! Ennek ellenőrzése a csapatparancsnok, illetve több csapatot érintő esemény esetén a programot szervező cserkész felelőssége.

Ne feledjétek, hogy ezen a héten, november 28-ig akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet menni a kórházi oltópontokra felvenni az első vagy az emlékeztető oltást. Tudjuk, hogy cserkészvezetőként nem mindig egyszerű előre tervezni, így ez remek alkalom spontánabb testvéreinknek is az oltakozásra. Bátorítunk benneteket, hogy éljetek az ismétlő oltás lehetőségével is!

Az oltással történő immunizálás témakörében mindannyiótok figyelmébe ajánljuk a X. Cserkészkerület témába vágó fórumát: www.facebook.com/events/420586243136687. Cserkészvezetőként nem csak a példamutatás és a közösség érdekeit szem előtt tartó döntések, de a körültekintő és hiteles forrásból táplálkozó tájékozódás is felelősségünk, erre pedig bizonyosan kiváló alkalom lesz ez a fórum! 

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó döntésekről az Országos Elnökség továbbra is e-mailben, az Országos Hírlevélen keresztül, illetve az MCSSZ Országos Elnökség Facebook oldalán keresztül tájékoztat Benneteket. Kövessétek ezen fórumokat is figyelemmel!

Jó munkát!