Közösségben lehet csak igazán jól kiteljesedni

A Felfedező tábor idén 8 éves. Minden évben egyre több gyerek jelentkezik, jelentkezett a nyári turnusokra. Idén már Horvátországban is táboroztatnak fiatalokat. A tervekről és eredményekről Várdai Balázs főszervezővel beszélgettünk. 

VLIdén ünnepli a Felfedező tábor a 8. születésnapját. Mi a sikerének titka?

Ez egy nagyon összetett kérdés. Ha csak röviden, tömören akarnám ezt kifejezni, akkor ennyit mondanék: minden évben egyre jobbak akarunk lenni, hogy egyszer mi legyünk a legkeresettebb tábor Magyarországon. Ez a motiváció hajt bennünket, szervezőket.
Ami meg a tábort illeti: a cserkészet, és az értékek, amelyeket közvetít, érezhetően vonzóvá teszik a táborunkat a szülők körében. Próbáljuk kifelé is azt az üzenetet közvetíteni, hogy közösségben lehet csak igazán jól kiteljesedni. Mottónk is ezt sugallja: Közös érték, közös élmény.
A gyerekek szemében pedig a sátrazás az a legnagyobb kihívás, ami leginkább megmozgatja a fantáziájukat. Sikerünknek egyik alapja tehát, maga cserkész mozgalom.

DSC_9227

A vezetőink tapasztaltak, akik önkéntesen vállalják azt, hogy év közben minden héten foglalkoznak a gyerekekkel. Olyan játékokat játszatnak velük, amelyekből épülnek és hasznos lehet nekik a továbbiakban. Kiismerik a cserkészet módszertanát, és azt a gyakorlatban alkalmazzák. Az esetek többségében biztos vagyok benne, lévén fiatal vezetőkről van szó, hogy nem is tudják felfogni mekkora értéket teremtenek. Ez így szép. Tudtuk nélkül a jövőt építik. Fiatalokat, akik megtapasztalják, hogy a közösségnek ereje van. És ezt immáron lehetőségük van a mozgalom határain kívül is kamatoztatni.
Ez igazából egy misszió a vezetők részéről, mivel úgy tapasztaljuk, hogy a közösség erejével a nálunk táborozó gyerekek többsége csak itt szembesül. De hogy itt szembesül, az egy hatalmas dolog! Emellett a cserkészjátékok a mozgást és a kalandot helyezik előtérbe, amit kifejezetten szeretnek a gyerekek. Itt nincsenek korlátozva, itt annyit rohangálhatnak, amennyit csak akarnak. Higgyétek el nekem, a gyerekek egy ilyen táborban nagyon akarnak. 🙂

Mivel teljesen önfenntartó tábor vagyunk, fontos, hogy pénzügyileg is sikeresek legyünk. Minden évben ki kell termelnünk azt a pénzmennyiséget, aminek a segítségével el tudjuk kezdeni a következő évnek a szervezését. Ennek a kulcsa, felismerni azt, hogy a szolgáltatói szektornak, amelynek a része vagyunk, megvannak a sajátos jellemzői, amikre nekünk is oda kell figyelnünk. Az egyik ilyen sajátosság az, hogy mennyire fontos az, hogy kik dolgoznak ezen a táboron. Egy nagyon leegyszerűsített példa erre: míg ha az ember egy tévét akar venni, nem érdekli az, hogy ki fogja neki azt a tévét eladni. Csak maga termék és annak az ára érdekli. Nálunk pluszban, az előzőek mellett, nagy szerepe van annak, hogy ki adja azt a tábort a vevő kezébe, mert az illető egy ideológiát képvisel, amivel a gyerek a táborban szembesülni is fog. Hatni fog rá. Így nem mindegy, hogy kikkel táborozik együtt a gyerek.
Ami még hatni fog rá az, hogy mennyire tudjuk az igényeit kielégíteni. Egy fontos dolog: itt válik külön a mozgalom és a szervezett gyerektáboroztatás. A résztvevő igényeit már jóval a tábor előtt el kell kezdeni kielégíteni. És nem csak az övéit, hanem a szüleiét is. Ez mit jelent? Rengeteg kommunikációt, rengeteg fórumon. Nekünk szervezőknek meg kell tanulnunk, hogyan alakul a világ, és annak igényei. Idén létrehoztuk az Instagram oldalunkat, mert beláttuk ennek a korosztálynak már ez is fontos kommunikációs csatornája. Nyilvánvalóan nekünk itt is keresnünk kell őket. Folyamatosan fejlesztenünk kell magunkat, információkat szereznünk a konkurensekről és a vevők igényeiről. Barátaim mindig rácsodálkoznak mennyi munka van egy ilyen táborral. Ennek oka, hogy a munka dandárja a háttérben zajlik.

VLMit kapnak az ideérkező gyerekek, miben más ez, mint egy nyári napközis tábor?

Ez is többrétű dolog, kettőt emelnék ki: az egyik ideológiai, a másik strukturális. Az ideológiai az, hogy itt a gyerekek felfedezhetik magukban azt, hogy miben erősek egyénileg és közösségben. Mivel itt ki vannak vonva a komfortzónájukból, olyan dolgokkal szembesülnek, amit eddig nem tapasztalhattak meg magukon. Kiderül, hogy viszonyulnak a sátrazáshoz, vagy az esőhöz, ami elől kint a természetben nem bújhatnak el. Milyen érzés összedolgozni olyan emberekkel, akiket csak nem rég óta ismer. Nem utolsósorban pedig, hogy milyen amikor nincs mellette a szülő öt napon keresztül. Erre a tapasztalatra vágynak a gyerekek. Mivel ők még rugalmasak, ezért ezeket kalandként élik meg.
A strukturális oldala: A sátorban mindig vezetővel alszanak. Ez egy hatalmas különbség a többi táborhoz képest: nálunk sokkal többen foglalkoznak egy gyerekkel mint más táborokban. Míg máshol van egy táborvezető és két fős kiszolgáló személyzet, addig nálunk ezek mellett minden 7 gyerekre jut egy vezető. Ráadásul ezek a vezetők fiatalok, akik értik a gyerekek nyelvét. Ennyi figyelmet máshol nem kapnak.

DSC_4764

VLSokan visszatérő táborozók, nekik mi adhat újdonságot?

Minden évben újratervezzük a táborunkat. Vannak olyan elemek, amelyek állandóak, például a tábortüzek és kirándulások, de mindig vannak újítások is. Erre nagy hangsúlyt fektetünk, mert szerencsére van olyan gyerek, aki az elmúlt hét táborunkból ötön is részt vett. Kihívás neki újat nyújtani, de fontos a régi táborozóink megtartásához. A másik amit látok, hogy újdonság nekik az, hogy jóban lehet lenni a táborvezetőkkel. Habár mi jó pár évvel idősebbek vagyunk, mégis teljesen megközelíthetőek. Ezzel sokukat meglepjük. Nekem is van már jó pár volt táborozó ismerősöm a Facebookon. Közülük már többen is kérdezték idén, hogy velem melyik táborban találkozhatnak, mert biztosan abba akarnak jönni. Ez nem csak velem fordul elő, hanem több vezetővel is. Az egyik vezetőnk olyan facebookos csoportban van benne, amiben ő az egyedüli felnőtt, a többiek pedig mind volt táborozók. Annyira megkedvelték, hogy beletették őt is. Ezek az élmények, azt gondolom újdonság a számukra, amit nagyon élveznek. Így legközelebb is visszajönnek, hogy újra láthassanak minket, láthassák egymást. Közösséget építenek. Ez már igazán cserkészies!

VL: Már lehet jelentkezni a nyári turnusokra. Milyen különleges programmal várjátok az idén érkezőket?

Vannak programok, amik annyira felkapottak, hogy egyszerűen nem hagyhatjuk ki őket. Ilyen például a számháború vagy a méta. Ez azért is érdekes, mert mindkettő egy viszonylag egyszerű és könnyen megvalósítható játék. Emellett készülünk olyan programokkal is, amelyek kicsit bonyolultabbak és eszközigényesebbek. Idén szeretném, hogy megvalósuljon pár olyan terv, amelyik sok előkészítést igényel, de biztosan nagy élményt is nyújt. Az egyik ilyen: szeretném, ha képregényhőssé tudnánk tenni őket, és meg tudnánk alkotni közösen a saját képregényünket. Ez rengeteg előkészítést igényel, szakemberektől, de bízom benne, hogy az eredmény olyan ütős lesz, amiért ezt érdemes véghezvinni ezt a projektet. Emellett még a biciklis táborunknak készülünk egy egészen speciális társasjátékkal, ami biztosan meg fogja dolgoztatni őket. Nem voltunk restek a programok létrehozásában és elengedtük a fantáziánkat. Reméljük, hogy ezt a gyerekek is értékelni fogják!

DSC_4977

VL: Idén elhagyjátok Magyarország területét és Horvátországban is szervezetek tábort. Honnan jött az ötlet?

Ez is a fejlődésünknek egyik sarokköve. Újabb és újabb kalandokba szeretnénk elvezetni a gyerekeket, hogy hűségesek maradjanak hozzánk. Ezzel már elég széles a palettánk ahhoz, hogy érdemes legyen velünk évről-évre táborozni jönni. Van már erdei sátrazós, immáron több helyszínen is, biciklis, evezős és az idei évtől kezdve explorer és kalandor táborunk. A kalandor elnevezésű turnusunk megy Pulára. Az explorer pedig a gyerekeknek abban segít, hogy az angol nyelvet minél inkább el tudják sajátítani. Véleményem szerint minél színesebb a paletta, annál érdekesebb egy tábor. Természetesen, ha mind mögött minőségi szolgáltatás áll. Mi erre törekszünk.

VL:. Volt már arra példa, hogy egy táborozó csatlakozott valamelyik cserkészcsapathoz?

Volt olyan vezetőnk tavaly, akinek az általa leglelkesebbnek titulált tagjáról kiderült, hogy nálunk ismerkedett meg a cserkészettel és utána csatlakozott a mozgalomhoz.
Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minél inkább bevonzzuk a gyerekeket a mozgalomba. Erre fel is készültünk, minden résztvevő kapott egy ajándékcsomagot, amit hazavihetett. Ez a csomag három részből állt: az első az MCS egyik száma, a második egy leporelló, ami a gyerekeknek mutatja be a cserkészetet és egy leírásból, amit az akkori nevelési igazgatóval együtt állítottunk össze. A táborok után kiküldtünk a szülőknek egy kérdőívet amely arra kérdezett rá, hogy mennyire keltettük fel az érdeklődésüket a cserkészet iránt. A válaszadóknak pont a fele válaszolta az, hogy „igen felkeltették az érdeklődésünket”, és csak 15%-azt, hogy „nem aktuális”.

További részletek a Felfedező tábor honlapján.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük