„Hatalmas erőforrás a magyar cserkészet” – podcast Nagy-Vargha Zsófiával

A cserkészek nap mint nap egy jobb világért dolgoznak, vallja a Cserkész Podcast legutóbbi vendége. Ezt annál is inkább tudhatja, mivel három fiúgyermeke közül már kettő cserkészkedik, ő maga pedig immáron egy éve a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes-államtitkáraként tevékenykedik. Nagy-Vargha Zsófiával beszélgettünk.


Feltűnt, hogy többször is beszél személyes hitéletéről.

A Jóisten valahogy mindig úgy rendezi az útjainkat, hogy annak értelme van, és mindenre választ tudunk kapni. Például az én hitem is úgy tudott erősödni, hogy olyan embereket kaptam az életben, akik errefelé tereltek, és az, hogy most meg tudok maradni a hitemben, ez is annak köszönhető.

 

Biztosan egy ilyen társ életében a férje is. Egészen fiatalon házasodtak, és még nem volt 24, amikor megszületett első gyermekük, Kristóf. Azóta három fiúgyermek édesanyja, akik a gödöllői 802. Szent Korona Cserkészcsapatban cserkészkednek. Miért döntöttek úgy szülőként, hogy ajánlják számukra ezt a lehetőséget?

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Gödöllőn nagyon nagy cserkészélet van, ugye a legnagyobb cserkészcsapat itt működik. Egyszerűen szembejött a cserkészet. Annyira nem volt tudatos, hogy előre terveztük volna, merthogy sajnos én nem voltam cserkész. Gödöllőn viszont ez szinte törvényszerű volt, hogy a fiúk csatlakozzanak a helyi csapathoz.

Azt szoktam mondani, hogy szülőként azért is örülök, hogy a gyerekeim cserkészek, mert most már ifjúságpolitikai szakemberként is ezt látom, hogy a közösség az az elsődleges olyan fontos kulcspont egy fiatalnak az életében, ami meghatározza az egész jövőjét, hogy merre alakul majd, merre megy az ő útja.

Ráadásul vannak olyan kérdések, amit a hozzájuk életkorban közelebb állókkal könnyebben megbeszélnek, és tudom, hogy a cserkészektől jó válaszokat fognak kapni.

 

 

Említette, hogy fiatalként még nem találkozott a cserkészettel, hanem aztán csak szülőként. Élt-e ez esetleg mégis valami előzetes kép Önben a cserkészetről, és aztán ezt hogyan változtatta meg adott esetben az, hogy a gyerekei már cserkészkednek?

Egy nagyon-nagyon távoli szervezetnek tűnt, ahol vannak fiatalok, akik beöltöznek ugyanolyan ruhába, és átsegítik a zebrán a rászorulókat. Nyilván nagyon leegyszerűsítve. Aztán, amikor megismertem a cserkészetet közelebbről, azt láttam, hogy rengeteget lehet itt tanulni. Tehát ez sokkal több annál, minthogy hetente egyszer összeülnek a fiatalok, és csinálnak valamit. Ez tényleg egy biztonságos hálót tud adni nekik, egy szemléletet, egy ráerősítést a mi nevelésünkre.

Kiváltságos helyzetben van a magyar cserkészet, hogy a hit az még fontos és központi eleme a cserkészetnek. Prekoncepcióim nem voltak, és nem is mondom azt, hogy pozitívan vagy negatívan csalódtam, de összességében abszolút pozitív a kép.

 

Hogy látja, a cserkészek mit tudnak hozzátenni ma a magyar társadalomhoz; a társadalmi felelősségvállalás mely területein tudunk valóban jelen lenni? 

Ez a 15 ezres taglétszám önmagában hatalmas erőforrás. A legnagyobb és legdinamikusabban növekvő ifjúsági szervezetről van szó. Jelenleg a háború árnyékában nagyon fontos, hogy mennyire tud  egy ilyen nagy szervezet a béke nagykövete lenni, és azt láttuk, hogy amikor Ukrajnában kitört a háború, a cserkészek az elsők között voltak, akik megmozdultak. Ráadásul nagyon-nagyon gyorsan tudtak reagálni erre; ezt köszönjük is.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA hallgatható meg!