Cserkészbatyu – tavaszi kirándulás

Tavasszal a kiszámíthatatlan időjárás sok meglepetést rejtegethet még egy tapasztalt túrázó számára is, ezért a legjobb, ha mindenre fel vagyunk készülve – vagy legalábbis megtesszük a tőlünk telhetőt. Nádudvari Csenge írása.

Szeretnénk veletek megosztani cserkésztudásunk legjavát, hogy biztos pontként szolgáljon a kétséges pillanatokban, illetve támpontot adjon azoknak is, akik most kezdik magukat beleásni a természetjárás örömeibe.

1, kényelmes (vízálló) túracipő – talán ez a leginkább kardinális pontja egy kirándulásnak, mert ha ez kényelmetlen, töri a lábunkat, akkor egy örök életre elveheti a kedvünket a túrázástól. Ugyanakkor fontos megjegyeznünk azt, hogy az új bakancsokat érdemes előbb rövidebb távokon bejáratni, nem rögtön nekiindulni az 50 km-nek.  A cipő vízállóságát azért ajánljuk, mert így kisebb probléma, ha váratlanul elkap minket egy tavaszi zivatar vagy egy esős időszak után figyelmetlenségből belelépünk egy pocsolyába. Továbbá azért javasoljuk a bakancsot, a túrázásra kialakított cipőket a spotcipők helyett, mert tapadást biztosítanak a köves, csúszós talajon, illetve jobban tartják a lábfejet, bokát.

2, szélálló, vízhatlan kabát – tavasszal még nincs meleg, de annyira hideg sem, így aki nincs felkészülve, könnyen megfázhat. Ezért buzdítunk mindenkit egy közepesen vékony, ám szél szemben hatásos védelmet nyújtó dzseki beszerzésére, mert ez azon kívül, hogy erősen szigetel, és emiatt nem kell 3 réteg pulóver alá, még a melegebb időben sem jelent plusz súlyt a hátizsákban. Amikor pedig átizzadtan, egy szál pólóban felérünk egy csúcsra, akkor pláne jó szolgálatot tehet. Amennyiben kabátunk nem vízálló, a táskába mindenképpen érdemes egy

3, kapucnival rendelkező esőkabátot is bekészíteni – ez időközben semmiképpen se alakuljon át esernyővé.

4, hátizsák – a túraboltok polcain a legkülönbözőbb méretű, színű és szuperképességű táskákkal találkozhatunk, amelyek tényleg praktikusak, de egy átlagos túrához nem feltétlenül szükségesek. A táska kiválasztásakor fontos figyelembe vennünk, hogy a hátizsák két vállpánttal rendelkezzen, amelyek közül mind a kettő kellő vastagságú és párnázott, hogy ne vágja a vállat. Fontos szempont az is, hogy a táska háta (és optimális esetben a vállpántok is) légáteresztő legyen, mert így nem fogunk teljesen a hátizsák alá izzadni, illetve ha mégis így történik, a légáteresztő réteg jól fel tudja azt szívni.

5, magasszárú zokni – egy kezdő túrázó azt hinné, hogy a zoknik milyensége az egyik leglényegtelenebb dolog egy kirándulás során, mert hát a hétköznapjainkban teljesen mindegy, hogy milyen anyagú és formájú zoknit veszünk fel. Illetve bocsánat, az fontos, hogy illeszkedjen a napi szettünkhöz.

De a túra során azért fontos egy közepesen vastag magasszárú zokni, mert ezzel is védjük a lábfejünket a cipő okozta törésektől, illetve komfortérzetet biztosít amellett, hogy véd a felcsapódó aljnövényzettől – higgyék el nekem, a vadszeder bokor annyira nem barátságos. A zoknik közül a legjobb választás gyapjúzokni, mert légáteresztő, mégis szigetel, kényelmes és felszívja az izzadtságot. Ha viszont mégsem gyapjúzoknira esik a választásuk, akkor melegszívvel ajánlom az természetes anyagból készült darabokat, ugyanis a műanyagos szövetekbe a test nagyon gyorsan beleizzad, belesavasodik a levegő hiánya miatt.

6, a nadrág és a 7, felsőruházat (póló, pulóver) kiválasztásakor szintén fontos szerepet játszik a szigetelés, légáteresztés és a kényelem. Tavasszal mindenképpen a hosszúnadrág az ajánlatos a már említett szeles idő és aljnövényzet miatt. A felsőruházatnál megválasztásánál is fontos, hogy a praktikusság domináljon – nem kell a nagyi által készített vastag fonálszvettert magunkra öltenünk, ám ne is essünk át a ló túloldalára azzal sem, hogy csak egy szál pólóban indulunk el otthonról. Tavasszal legyen nálunk pulóver is, amelyeknél legjobb, ha magasnyakú is.

8, a fehérneműk kiválasztásánál ugyancsak a komfortérzet és a megfelelő anyag (organikus, légáteresztő) a fontos.

 És hogy a táskába mi kerüljön?

9, 1,5 liter víz – fontos, hogy legyen mivel enyhíteni szomjunkat, illetve pótolni az izzadáskor leadott folyadékmennyiséget. Azért nem ajánljuk a nagyon cukros leveket, mert azok csak még szomjasabbá tesznek minket. A minimum másfél liter mennyiség pedig azért fontos, mert nem minden útvonalon van lehetőségünk kulacsot újratölteni, víz nélkül pedig keserves a túrázás.

10, megfelelő mennyiségű étel – egy hosszabb kirándulás során szerintem sokan szívesen letelepedünk falatozni egy keveset. Emiatt érdemes magunkkal vinni egy-két szendvicset, gyümölcsöt és egy kis nassolni valót is. Nem kell nagy ebédre készülni, mert az teljesen kizökkent minket a túrából.

11, kézfertőtlenítő gél, kendő – ha már az előzőekben az evésről beszéltünk, fontosnak tartom megemlíteni azt, hogy az erdő nem a legsterilebb dolog a környezetünkben, és bizony sok, nem túl kellemes fertőzésnek is melegágya lehet, ha nem figyelünk a higiéniára. Ezért ezeknek a fent említett kórokozóknak hatástalanítására ajánlom az alkoholos kézfertőtlenítő gélt vagy törlőkendőt.  Illetve az erdőben történő „mosdózás” után is jól jöhet valami, amivel megtisztíthatjuk a kezeinket.

12, zsebkendő, WC papír – „a szükség nagy úr” tartja a mondás, és ez a kirándulás alatt sincs másképp.

13, kullancsriasztó – a Nap előbújásával lassanként megérkeznek kedvenc vérszívóink is, akik ellen jó mihamarabb felvértezni magunkat. Ajánlott már túra elején befújni magunkat.

(+14, térkép – bár a modern kor vívmányai sokat segítenek nekünk a tájékozódásban, térerő nélkül, nem sokra megyünk velük. Azért, hogy az ilyen helyzetek se okozzanak nekünk problémát, érdemes előre kinyomtatni a túraútvonalat, vagy beszerezni egy túratérképet a környékről.)

Ennyi lenne tehát a lista, és bár kicsit hosszúra sikeredett, remélem, hogy senkit sem ijesztettem el, egy napsütéses, madárcsicsergéssel teli, virágillatú tavaszi túrától. Ne felejtsük el, ezek csak javaslatok, ne amiatt ne induljunk neki egy útnak, hogy nincs meg valami pont úgy, ahogy a listán van. Mindenkinek élményekben szép tavaszt kívánok!

 

Nádudvari Csenge