Bakancs, sapka, sál! – menjünk túrázni a héten

A téli szünet után újra elkezdődött a suli, nyakunkon a félév, a vizsgaidőszak is szorítós. Nincs is jobb ilyenkor egy nagy kirándulásnál! Frissítsd fel magadat a csípős téli szélben, öblítsd ki a fejedet és mozgasd át a tagjaidat, aztán jöhet az agymunka tovább. Adunk hozzá tippeket, merre és hogyan indulj, akár egyénileg, akár őrsileg. Az egyik ajánlott úticél a Pilis megmagasabb pontja, a Boldog Özséb-kilátó, a másik a Kékes, Magyarország legmagasabb hegye a Mátrában.

Az időjárásra nem lehet panasz, hétvégére jó időt mond a meteorológia: napos, csapadékmentes idő várható, a hőmérsékleti maximumok mindkét nap a pluszban mozognak. Az útitervek kialakítása pedig gyerekjáték, fedezd fel hozzá az OpenStreetMap-et. Az OSM egy szabadon felhasználható és szerkeszthető földrajzi adatbázis és ahhoz kapcsolódó ingyenes internetes térképszolgáltatás.

Te is hozzáadhatsz a tapasztalataid alapján!

Az önkéntesen működő projekt szabadon hozzáférhető földrajzi adatokat gyűjt a világ minden tájáról. A kész utca-, turista- és kerékpártérképek önmagukban is felhasználhatók, de más szolgáltatásokkal (értékléssel, tippekkel, egyéni jegyzetekkel) is összekapcsolhatók. Most mi a túrázáshoz kapcsolódó bejegyzéseket, jelöléseket fürkésztük az alábbi két helyszínen:

  1.   Boldog Özséb – Pilis – Dobogókő

Az útvonal itt érhető el. 

 A helyről

A Boldog Özséb-kilátó a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a Pilis 756 méteres csúcsán 2014-ben emelt kilátó, Pilisszentkereszt közigazgatási területén. Érdemes közelről is megnézni ezt a modern beton építményt, amelyet kívülről fenyőgerendákkal borítottak. A kör alaprajzú, több mint 17 méter magas, felső teraszáról 360 fokos körpanorámát biztosító építmény, nevét Boldog Özsébről, a pálos rend alapítójáról kapta, aki a hagyomány szerint ezen a vidéken élt remeteként. A kilátó közelében több kolostorrom (pilisszentléleki pálos, klastrompusztai pálos, pilisszentkereszti ciszterci kolostor) és számos barlang található.

Figyeld a vadlesjelzéseket, a siklóernyős starthelyeket, a barlangokat, a régi légvédelmi harcállásokat!

  1.   A Kékes

Az útvonal itt érhető el. 

A helyről

A Kékes hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, illetve síközpontja, jelentős turisztikai célpont. A hegyen álló tévétorony kilátóként is szolgál. A csúcson – amit helytelenül Kékestetőnek neveznek — 1985. augusztus 20. óta egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot. Ha rákukkantanál, mi zajlik ott MOST, ide kattints:

Ide vezető útvonalakat is találhatsz a böngészőkben. Mi a rövidebb túrákat javasoljunk ha több generációs, családos kiruccanásban gondolkodnál. A Családi kiskör hazánk legmagasabb hegyén 10,6 km hosszú, szintideje 5 óra, nehézsége könnyű, ezen akár kcs-kkal is elindulhattok.  A túra Mátraházáról indul.

Útvonal tömören: Mátraháza – kék-jelzésen – Kékestető – kék-jelzésen kék-keresztig, majd kék-kereszt – Gabi-halála – sárga-kereszt-jelzésen – Déli-sípálya – kék-jelzésen – Mátraháza

Figyeld a forrásokat, kutakat, vadetetőket, erdei játszóteret, tornapályát, ösvények jelöléseit!

Szerző: Nagy Emese

Fotók: kekesonline, openstreetmap