Cserkész Vezetői Találkozó

A CseVeTán idén előszőr került sor élménypedagógiai programra, bár a nagy sikerre tekintettel biztosan nem utoljára. 

A programra az Élményakadémia két trénere, Ferenczi Tamás és Ferenczi Dániel jött el, hogy kétszer három órás blokkban foglalkozást vezessenek a jelentkező cserkészvezetőknek. A délelőtti szakasz nagy része igazi outdoor program volt. Miután a társaság minden tagja elmondta a bemutatkozó kör részeként, hogy ő személy szerint miben egyedülálló a jelenlévők között, közösen kivonultak a közeli Szent István parkba, ahol egy nagy feladvány várt rájuk. A trénerek egy kötéllel elkerített területen ponyvákat, sátorrudakat, cövekeket, hálózsákokat, laticeleket, köteleket szórtak szét. A résztvevőket két csoportra bontották, akik azt a feladatot kapták, hogy szemrevételezés és stratégiaalkotás után bekötött szemmel építsenek fel csapatonként egy-egy bivakot, és azt rendezzék is be 45 perc alatt. Ugyanakkor megemlítették, hogy a területen esetleg el lesz helyezve két zseblámpa, amit ha megtalál valaki, akkor az leveheti a kendőjét, ebben az esetben csak szóval segíthet, a tárgyakhoz nem nyúlhat. Izgalmas volt nézni, hogy a csapatok milyen stratégia szerint dolgoznak, hogyan működnek együtt, vagy észrevétlenül hogyan akadályozzák egymást, illetve milyen nagy energiát fektetnek abba, hogy megtalálják a zseblámpákat. Végül időn belül sikerült mindkét társaságnak felépíteni a menedéket.

A délutáni három órában a trénerek egy teljesen új résztvevői körrel dolgoztak. Ekkor inkább benti gyakorlatok voltak. Kipróbálhatták a cserkészvezetők miként lehet megakadályozni „Lomha Lajost” a székfoglalásban. Megtapasztalhatták milyen libasorban, bekötött szemmel haladni akadályok között és labdát gyűjteni úgy, hogy a leghátsó irányítja a bandát. Valamint hatástalanítaniuk kellett egy bombát, a kód megfejtésével, és rengeteg ismeretlen szabály betartásával. Szerencsére a bomba nem volt igazi, különben az iskolának csak hűlt helye maradt volna, annyiszor felrobbant, mire sikerült megfejteni a kódot. Labdákat kellett meghatározott sorrendben dobálni és stratégiát kidolgozni a hibák megakadályozására. Végül megtapasztalhatták a résztvevők, hogy jó csatakiáltást nem csak a cserkészek tudnak, s megtanulhatták a mazingát.

A cserkésztalálkozó egyik legsikeresebb programja volt az élménypedagógia. Minden résztvevő lelkesen nyilatkozott róla. Köszönjük az Élményakadémiának a sok új gyakorlatot és a tapasztalati tanulás lehetőségét.

A CseVeTát azImre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.