Lelki élet a táborban

Cserkészetünk része a lelki nevelés, így a táboraink része is. Év közben talán nehezen lehet rávenni a vezetettjeinket egy-egy lelki programon való részvételre, de a tábornak van egy különleges légköre, ahol a spirituális területek is könnyebben megnyílnak, így könnyebb olyan programokat tartani, ahol a lelki élet kerül előtérbe. A táborban egyébként is sokszor fordul elő olyan élethelyzet, amivel otthon nem nagyon találkozunk, és ez kimozdít minket egy olyan lelki lustaságból, amit ezekben a helyzetekben egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak.

Helye a táborban

Alapvetően két fajta lelki programot tudunk megkülönböztetni abból a szempontból, hogy mennyire időigényesek. Az egyik a tábori lelki nap, a másik a minden napra jutó lelki percek. Mindkét módszert szoktuk használni, mindkét beosztás lehet eredményes.

A lelki nap előnye, hogy igen koncentrált, és ha sikerül komolyan venni, akkor igen emlékezetes lehet. Célszerű vasárnapra tenni. Ilyenkor a délelőtti program amúgy is a mise/istentisztelet. Délutánra pedig lehet valamilyen elmélkedős, csendességes programot tenni. Azt esti tábortűzre is érdemes gondolni. Ilyenkor lehet BiPi-tűz, vagy olyan közös tábortűz, ahol a komolyság végig megmarad. Azt gondolom, hogy a komolyságnak nem kell komorságba fordulnia, hiszen egy egész napot eltölteni egy jó nevetés nélkül igen nehéz a táborban. Meg kell találni az egyensúlyt.

A mindennapos lelki percek (elmélkedés, áhítat) előnye az, hogy nem csak egyetlen nap foglalkozunk céltudatosan az Isten-ember kapcsolattal a táborban. A naponkénti 20-30 perces kis csendességek talán még célravezetőbbek a lelki napnál is. Azért gondolom, hogy ez a megfelelő időtartam, mert így már volt idő megérkezni lelkileg is az üzenetre, de még nem váltunk hittantáborrá. A tapasztalat szerint pedig, ha ezek jól vannak komponálva, nem tűnik kibírhatatlannak ez a fél óra, még a kiscserkészek között sem.

wallpaper-432080

Mikor?

A zászlószertartás része az ima. Ide azonban nem szerencsés egy 3-5 perces miniáhitatot tenni, mert itt általában mindenki még/már fáradt. Legyen ima (könyörgés, hálaadás, dicsőítés) a zászlószertartás részeként, de ne ez legyen a lelki program, amivel a vezetőség letudja a tábori lelki nevelést, és ez is ki van pipálva. Szenteljünk neki külön időt! Tapasztalatom szerint a reggeli utáni fél óra erre a legalkalmasabb. Már ébren van mindenki, már nem éhesek, és még nincs nagyon meleg. Le lehet ülni őrsönként, rajonként vagy akár közösen is, és meg lehet tartani a lelki perceket.

 

376451_10151041426192558_907047019_nKeretmesében

Sokszor összehangoljuk a programokat a keretmese kifejezéseivel, kulturális párhuzamaival, de a lelki program keretmesésítése általában abban merül ki, hogy a tábor lelki vezetője az adott keretmesés pap nevét kapja. Szórakoztatóbbá és emlékezetesebbé lehet tenni a lelki programokat is, ha keretmesés köntösbe bújtatjuk. De vigyázat! Ezen a talajon könnyű megcsúszni, és a gyerekek fejében egy kis túlkapás következtében könnyen az a kép alakulhat ki, hogy nem lelki programon vannak, hanem csak eljátsszuk ami történik.

Még egy merész gondolat a keretmeséről. Lehet bibliai kortörténetes tábort is csinálni. Az Ószövetség több ezer éve is kínál több kulturális felületet egy jó keretmese összeállításához, de az újszövetség kora is elég jól dokumentált ahhoz, hogy meg lehessen valósítani egy keretmesét belőle az egész táborra. Így lehetne egyiptomi megszabadulás, babiloni fogság, a királyság kora vagy akár a nagyhét eseményei a nyári tábor témája. Kellő kidolgozással nagyon sokat tanulhatnánk belőle.

Korosztályok

Fontos a lelki programnál is, hogy minden korosztály azt kapja, amire szüksége van. Legszerencsésebbnek a raji bontást tartom. Az őrsi talán túl kicsi, és nem feltétlenül kell egy áhítathoz annyira kis csoportokra osztani a gyerekeket. Más is lesz a hangulat, ha nem azt érzik, hogy ez csak egy őrsi foglalkozás. Persze vannak csapatok, ahol a korosztályos bontást nem lehet még megtenni, itt annyi a fontos, hogy ha együtt vannak, akkor mindenkinek szóljon az a program.

Ne felejtsük el, hogy minden táborozónk felekezetére figyeljünk oda. Ha valamilyen program közösen nem megoldható, nyugodtan bontsuk meg a csapatot egy-egy alkalomra, és engedjük meg mindenkinek, hogy az ő hite szerint élhesse meg az Istenkapcsolatot.

Végül néhány ötlet tábori lelki ív tervezésre. Többféleképpen lehet nekimenni ennek a problémának, és nincs rossz megoldás! Néhány olyan felosztást írok le, amit már kipróbáltam és használható volt. Azért írok 8-10 elemről, mert a táborban körülbelül ennyi lehetőség van napi alkalmat tartani. (Portyával, utazással, vasárnapokkal kiesik egy-egy alkalom.)

8-10 elemes felsorolások:  

Ilyenek például a lélek gyümölcsei, a lélek fegyverzete, vagy a     boldogmondások.

8-10 verses igék:

Zsoltárok között van több ilyen, Pál leveleiben sok jó tömény mondandó van egy-egy mondatban, vagy az ószövetségi bölcsességirodalomból lehet még ilyeneket válogatni.

8-10 részre egy témát:

Lehet kiválasztani egy témakört (Szeretet, Hit, Közösség, Imádság,) és ahhoz keresni válogatott igéket             minden napra, és azokról beszélni, különböző perspektívákból ugyanazt a témát megvilágítani. (Ehhez akár év közben is lehet a cserkészeinktől ötleteket kérni, hogy miről szeretnének tanulni a táborban)

 

Áldott készülődést minden vezetőnek!

Sáska Attila csst. (928.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük