Mi is az a közösségi világtérkép?

Mutatunk valami jobbat, mint a Google térkép és útvonaltervező: ez az OpenStreetMap, a szabad világtérkép. Bárki szerkesztheti Riótól Hevesig, a trollokat úgyis kijavítják. Mi is az OpenStreetMap, a folyton frissülő és pontosodó, digitális, közösségi világtérkép? Igyekszünk elmagyarázni. Aki segít: Kolesár András térinformatikus.

Szerző: Nagy Emese

Ha 2016-ban el szeretnénk jutni A pontból B-be, akkor az esetek többségében a mobilunkon vagy a PC-n, illetve a laptopon nézünk utána a neten. A Mac hívek az OS X Mavericks Térképek alkalmazását használják, a Google is saját térképet és útvonaltervezőt biztosít a felhasználóinak. Az OpenStreetMap viszont valami új, nagyon korszerű újítással állt elő: közösségi alapon, a Wikipédiához hasonlóan lehetőséget ad arra, hogy mindenki a saját preferenciái szerint tökéletesítse. A vadász a vadösvényeket pontosítja, a kerékpáros a bringás utakat, a túrázó a túraútvonal jelöléseket, az autós az útviszonyokat, a cserkész pedig a táborhelyek adottságait. Soroljuk még? Ajánljuk figyelmetekbe ezt a hasznos eszközt felderítésre.

VLMiben tér el az OpenStreetMapen megjelenített látvány a Google térképéhez képest?
Kolesár András: Elsősorban abban, hogy sokkal részletesebb, több szempontú közlekedést vesz figyelembe. Azon a környéken a kerékpáros útvonalak esetében a legfeltűnőbb a különbség, mert ezt a Google nem feltétlenül jelzi külön, inkább autós szempontú megközelítést támogat. Az OSM nyitó felülete mégis a városokon kívüli területeken igazán eltérő, az eddig ismert online térképekhez képest, mert olyan utakat is megjelenít, amelyek kívül esnek az autóval járható hálózaton: települések közötti területeken, valamint a hegységekben. Vagyis egyszerre van kezünkben egy túraútvonal-térkép és egy hagyományos autós. Ezen felül gyalogutak, kerékpáros utak, szánkópályák, lépcsők is beletartoznak az útvonaltervező lehetőségeibe. Én Magyarország jelzett turistaútjairól készítettem térképet, azokat ismert színeikkel jelezve.

Névtelen

VL: Kedvünkre átírhatjuk a Frankhegyet Frankó hegyre?
Igen, de nem sokáig lesz frankó, mert arra is laknak emberek, használják a keresőt, és kijavítják a trollokat. Tapasztalatom szerint az esetek 99 százalékában a szerkesztések előreviszik a térképállományt. Az oldal tetején található szerkesztés gomb alatt lehet beszállni az OSM rendszerébe, először felhasználónevet és email-t fog kérni, és máris kezdődhet a pontosító munka, vagy a környékünk utcarendszere, erdei patakok, források pontos adatainak felvitele a digitális térképre. A webes felületen kívül számos szabad felhasználású térinformatikai szoftver áll rendelkezésre. Legutóbb a nepáli természeti katasztrófa után kellett újrarajzolnunk a területet az eredeti állapothoz képest, majd műholdfelvételek segítségével, a helyszínen pontosították a kollégák az objektumok mibenlétét. De nem kell ilyen messzire menni; Magyarországon is bőven akad mit rendbe tennünk.

 

Akit részletesebben érdekel a program keresse Szórád Elődöt!