Megfizethetetlen élmény

A kétévente megrendezésre kerülő Közép-európai Dzsembori idén augusztusban Wroclawban, Lengyelországban állomásozott. A lengyelek kb. 1700 táborozónak biztosítottak 10 napig tartó élményszerzési lehetőséget nemzetközi körülmények között. A tábor annyira nemzetközi volt, hogy nemcsak a Visegrádi négyekkel, de megannyi más nemzettel is táborozhattunk, pl. angolokkal, németekkel, bolgárokkal, és az arab országok is képviseltették magukat. Összesen 29 nemzet zászlaját láthattuk zászlófelvonáskor. A magyar kontingens idén a megszokottnál nagyobb létszámmal, 125 fővel érkezett Wroclawba. A résztvevő 9 őrsöt 6 altáborba osztották szét, melyek színekről voltak elnevezne. A 32 főt számláló magyar IST had pedig a számukra létrehozott campsite-on sátrazott.

Szerző: Szatmári Nóri csst. 298.

A lengyelek a tábort keretbe foglalták. A nyitó- és záróceremónia előtt egy úgynevezett karnevált rendeztek. Zenekarral vicces jelmezekben járták körbe a tábort és buzdították a résztvevőket, hogy csatlakozzanak be a mulatságba, majd így vonulunk be a ceremóniák helyszínére. A tábor tíz napjába megannyi színes és érdekes program fért bele, azonban voltak üresjáratok, melyeket kellemesen el lehetett tölteni a Plazaban (nem-nem, ez a táborhely egyik része volt ☺) vagy éppen Wroclawban császkálva. Habár maga a belváros nem volt gyalog sem olyan messze, mégis kényelmesebb volt kihasználni az ID kártya adta ingyenes tömegközelekedési lehetőséget, így nem csak jamboree kordonjait, de az Óvárost is megnézhettük.kep1

Számos külső és belső programon vehettek részt cserkészeink, melyek méltók voltak a dzsembori szlogenjéhez, The Art of Scouting. A belsős programok közt fellelhetők voltak kézműves programok (batikolás, henna, gyertyakészítés, karkötőkészítés) vagy épp nemzetközi csapatokban kereshették a nyomozós játék alatt az elveszett festőt. Azonban főleg kinti programokat terveztek a szervezők. Az egyik legsikeresebb program a Meetings with Masters elnevezést kapta, melyekre az őrsvezetők a tábor előtt jelentkezhettek online. Ezen programon volt akikkel DJ foglalkozott vagy festőművész, táncos, grafikus, animátor és még sorolhatnánk. A Scout Service és az Off-Site túrák is hasonlóan előjelentkezéses programok voltak. A túrákat rövid távok, de tartalmas program jellemezte. Többek most először raftingolhattak, de volt lehetőség bobozni, sziklát mászni, vitorlázni is. A City Game pedig mindenkivel megismertette kicsit Wroclawot. Délutánonként aki nem ment be a városba, az a Plaza adta programokat élvezhette. Quadozastól elkezdve, társas és chill sátor, sportprogramok, falmászás, yoga, angry bird, teaház és a székfoglalós állomáson random magyar bulik tették élvezetessé a délutánokat. Az esti programokra már vacsora alatt is lehetett készülni. Ha nem az arabok változtatták az ebédlősátrat koncerthelyszínné, akkor kint a hippibuszból dübörgött a zene és a karaoke. Az esték színes programokat kínáltak. A koncertek és bulik mellett volt színház, tűzshow és mesevetítés is. Az esték az IST-k számára mindig tartogatott egy kis meglepetést, vagy inkább meglepetés IST bulit, esetleg éjszakai játékot. Az utolsó teljes napon pedig a tábor egésze egy videót forgatott a dzsmebori dalához, mindenképp nézzétek meg a Facebook-on!

photo_20160812_190057

A tábor vége felé került megrendezésre a Nemzetek Napja, azaz az International Day. Talán a legsikeresebb napnak mondható és mindenki izgatottan várta. Amellett, hogy megmutattuk, hogy nekünk magyaroknak mennyire megy a Rubik kocka kirakása vagy egy-egy nyelvtörő, milyen finomak az ételeink és megismertettünk a résztvevőkkel egy-egy magyar táncot, vagy éppen a húsvéti tojásfestést, mi is sok újat láttunk, főleg a nagy létszámmal résztvevő araboktól. Ezt a mindenképp színes napot egy még színesebb program zárta, a Holy Party. A színes porok felhőjében úszkáló több mint másfélezer cserkész arcán átáradó öröm egy megfizethetetlen élmény volt és sokan az egyik legkirályabb programnak gondolják. De ha már az emlékezetes dolgoknál tartunk, akkor tuti senki nem feledi a reggel hétkor felcsendülő Kuba hangját, aki azt kiabálja a nagyszínpadon, hogy menjünk Zumbázni. Akár esett, fújt a szél vagy sütött a nap, két dolog biztos volt: reggel Zumba, vacsinál forró szörp. ☺

kep3

Megannyi szép emlék és új barátság jellemezte, nameg nagy létszámú magyar kontingens az idei CEJ-t, mely a 13. volt a sorban. Mi roppant jól éreztük magunkat és azóta is visszavágyunk. Viszont 2018-ban rajtunk a sor, hiszen a CEJ Magyarországon állomásozik. Kedves cserkész, ki ezt a cikket olvasod, reméljük kedvet kaptál és legközelebb találkozunk!