„Parázs a hamu alatt” – Magyar cserkészet a kommunizmusban

A Magyar Cserkészszövetség az 1956-os forradalom 60. évfordulójának alkalmából “Parázs a hamu alatt – Magyar cserkészet a kommunizmusban” megnevezésű kutatását végzi.

Ezen kutatás célja az egyházi ifjúsági mozgalmakhoz (kiemelten cserkészethez) kapcsolódó (1945 és 1989 között keletkezett) állambiztonsági anyagok és egyéb pártállami dokumentumok feldolgozása, valamint az egykori közösségek kommunizmus alatti életének, üldöztetésének, túlélésének bemutatása.

A kutatómunka keretein belül a fennmaradt állambiztonsági iratok feldolgozása, valamint a különböző közösségek működésével kapcsolatos történeti források összegyűjtése valósul meg. A kutatás átfogóan arra keresi a választ, hogy miként viszonyult a pártállam a cserkészekhez, a keresztény ifjúsági mozgalmakhoz, valláserkölcsi alapon szerveződő ifjúsági tevékenységekhez.

A kutatás vizsgálni kívánja, hogy milyen formában maradt meg, illetve került átmentésre a cserkészmozgalom 1945 előtti hagyománya Magyarországon. A kutatás célja mindenki számára elérhető, online publikált tudományos ismeretterjesztő cikkek megjelentetése.

A kutatásra az 1956-os Emlékbizottság Angyal István pályázatának keretében kerül sor.

A pályázatra itt lehet jelentkezni.