Ez nagyon menő: itt a Túlélővíz!

Honnan szerezzünk vizet a túrán? Olyan technikát mutatunk be, amely segít a természetben található vizeket ihatóvá tenni. Bemutatjuk nektek a Túlélővíz által forgalmazott LifeStraw® termékeket, melyekre a cserkészigazolvánnyal rendelkezőknek kedvezményt is biztosítanak. 

Szöveg: Nagy Emese

Első jelenet: az Amazonas-medence trópusi esőerdejében vágja magának machetével az utat Bear Grylls, hátizsákjában csak a legszükségesebb eszközök. A következő egy hónapban mindent maga vadász le, ejt el, süt meg, vízről is a természetből gondoskodhat.

Második jelenet: az őrsöddel a Felső-Tisza vidéken eveztek. A portya célja, hogy a vízen lebegő pet palackokat, hulladékokat összegyűjtsétek. Megszomjazol a napon, nincs nálad ivóvíz, nem termelhetsz hulladékot. Neked egy speciális eszközöd van, ez a Lifestraw®! Persze még az is lehet, hogy Bear Grylls is előkapja a zsebéből a következő jelenetben.

4-1-mission_yosemite1-1

Visszatérő kérdés, hogy túrázás, kirándulás közben hogyan jussunk tiszta ivóvízhez. Ki szeret a hátizsákjában nehéz palackokat, kulacsot cipelni? Sajnos manapság a magyarországi tavak és patakok tisztasága sem feltétlen megbízható. Erre nyújthatnak megoldást a svájci-dán szabadalmú Lifestraw® vízszűrők. Hasznos kiegészítői lehetnek hátizsákunknak, de méltó helyet foglalnak el túlélő csomagunkban is. A Lifestraw® vízszűrőket a világ összes nagyméretű természeti katasztrófájában használják.
Eredetileg szélsőséges körülményekre tervezték őket, mára azonban mindenki számára elérhetőek, és igazán egyszerű a használatuk. A technológia egyedülálló, nincs mozgó alkatrész, vegyszermentes, nem igényel áramot és rendkívül könnyű valamennyi változata. A vízszűrő belseje cérnametéltre emlékeztető rostokat tartalmaz, melyek az emberi hajszálnál ötszázszor kisebbek, falaikon parányi pórusok találhatóak. Ezeken keresztül halad át a víz, kiszűrve a baktériumokat, vízi egysejtűeket és néhány termék esetében a vírusokat is. Ez utóbbiak teljes biztonságot nyújthatnak fejlődő országokban vagy súlyos katasztrófa esetén, de nagy kapacitásuk miatt (18,000 liter) kiválóan alkalmasak csoportos táborozáshoz, túrázáshoz is. Nekünk pedig nem kell többet cipekedni és műanyag palackot sem termelünk, miközben egész családunkat ellátjuk finom, tiszta vízzel.
Sárkány Péter a Túlélővíz egyik tulajdonosa mutatja be a termékeket.

personal_elesben

A széles szívószálra emlékeztető LifeStraw® Personal 2,5 cm széles és 22,5 cm hosszú eszköz, amely minimum 1000 liter vizet képes megszűrni. Ha elfogy a szívószál kapacitása, egyszerűen nem lehet vele vizet felszívni. Súlya mindössze 5 dkg. Ennek egy újabb változata a Steel, amely szénszűrővel is rendelkezik, ezáltal a klórtól és az organikus vegyi anyagtól is meg tudja tisztítani a vizet.

Ezekre a szűrőkre épült a Go és Go2 vizes palackba építve, túrázáshoz kialakított tárolóeszköz, karabinerrel, zárható kupakkal.
A LifeStraw® Family pedig már egy nagy kapacitású vízszűrő, amely 18,000 liter vizet képes megtisztítani. Ez körülbelül 16 évre elegendő ivóvíz egy felnőtt részére (napi átlag 3 liter vízfogyasztás mellett). Megtisztítja a vizet a baktériumok, vírusok és egysejtűek minimum 99, 99%-ától. Ennek Mission változata szinte cserkésztáborba született: egy két méretben kapható (5 és 12 liter) kompakt, hordozható vízszűrő, BPA-mentes zsáktartályban. Csak megtöltjük a patak, forrás, folyó vizével, felakasztjuk a fára, és már csapolhatjuk is az ivóvizet.

go-colors-2

Cserkészigazolvánnyal rendelkező cserkészeknek 5% kedvezményt tudnak biztosítani minden termékük árából, ha pedig minimum 5 terméket vásároltok egyszerre, akkor 10%-kal kell érte kevesebbet fizetni.

A Forbes szerint a LifeStraw® azon tíz dolog egyike, mely megváltoztatja életünket. A termék számos elismerésben részesült már első megjelenése óta. A Time magazin „2005 legjobb találmánya”-ként említi. 2008-ban a LifeStraw® elnyerte a Saatchi and Saatchi Díjat „világmegváltó ötletek” kategóriában. Az Esquire „az év innovációja”-ként mutatta be az innovációt.

A Lifestraw® termékekről részletesen a www.tuleloviz.hu weboldalon lehet tájékozódni.