Cserkésztippek a GH-nak!

Ha besokaltál már a főtt tésztától, hogy minden évben sajtos-tejfölös spagetti van, krumplis kocka meg lekváros metélt a táborban – íme pár okosság köretre, egytálételre.

Az előtábori fizikai munka energiaigényes; ezt mindenki tudja, aki már épített cserkésztábort. Ilyenkor indokolt a magas kalóriát tartalmazó ebéd összeállítása, például a könnyen és gyorsan elkészíthető krumplis tészta, azonban finomabbá teheted, ha olajon kockára vágott füstölt húsos szalonnával dúsítod a fogást. 

Az előkészületek után nézzük, mi kerül a reggeliző asztalra!

Ezt aztán ritkán bonyolítja a GH-s, korán kell kelni a nyolc órai kezdéshez, általában az szokott lenni a reggeli időpontja. A klasszikus menza tea és a kakaó érinthetetlen, ha a tábor menedékének és kedvencének számító GH-s nem akarja elveszteni a népszerűségét, akkor nem nyúl ezekhez a (sokszor túlcukrozott) italokhoz. Mégis, hogyan csempészhetünk bele valami egészségeset a reggelibe?

„Whiskas” de lux:

A cserkészgyomor nagy harcos, napokig bírja a monoton parizel/kenőmájas kombót. Ha mégsem akarod, hogy katonai kiképzés legyen a nyári tábor, adj a gyereknek ennél finomabbat, vagy tedd változatosabbá ezeket az alapanyagokat. A kenőmájast például ne csak a legkisebb kiszerelésben szerezd be, hanem nagyobb konzervben, úgy megkönnyíted a dolgod a házi kenőmájas készítéséhez. Használj hozzá majorannát, oregánót, fokhagyma granulátumot, őrölt borsot, keverj hozzá sűrített paradicsomot és egy kevés mustárt.

Mit kezdjünk a párizsival? 

Ha nem a szokásos szeletben adjuk, hanem apró csíkokra vágjuk/reszeljük és belereszelünk sajtot, kígyóuborkát, elkeverjük tejföllel máris egy vidám kencét kapunk.

Édes fokhagymakrém a parázsból

Kivételesen finom, ki ne hagyd! Elkészíteni pedig rém egyszerű. Kell hozzá alufólia és olaj. Meg sem kell pucolni, csak tedd egy kis 20×20 cm-es fóliába, vedd a markodba, önts rá egy löttyintésnyi olajat, óvatosan csavard batyuba és tedd este a parázsba 25-30 percre. Reggelire kitűnő lesz, a kihűlt batyut bontsd ki, tedd a tartalmát a csajkádba, vedd ki belőle a leesett héjakat és a maradék fokhagymát kenheted is a kenyérre. Meglepően finom, édes, egyáltalán nem csípős krémet kapsz.

Varázsköretek

A rizs mindig leég, vagy kemény marad, a tészta uncsi, meg a krumpli is. Használj bulgurt vagy kuszkuszt, ma már nem csak a drága bioboltokban tudod beszerezni, lédig – vagyis kimért formában piacokon olcsóbban meg lehet vásárolni ezeket a könnyen elkészíthető, ízében semleges alapanyagokat. 10 dkg bulgurhoz 2 dl forró, sós vizet számolj. A kuszkusz esetében a folyadék mennyisége mindig a kuszkusz űrtartalmának másfélszerese, vagyis, ha egy kétdecis bögrényi kuszkuszt használunk, ahhoz 3 deci folyadékra lesz szükség. Mindkét köret kiváló alapja az egytálételeknek, nem lesz ragadós, kifejezetten pergős szemeket kapunk. Varázsköret, mert jelentősen megduzzad, ezért sokkal nagyobb fazékba forrázd le, aztán fedd le egy fél órára. A gőzölés ideje persze a mennyiségtől is függ. Végül önts rá olajat, keverd el, tehetsz hozzá főtt, grillezett zöldségeket, újhagymát, paradicsomsűrítményt, fűszereket, sót, borsot, citromlevet. Húsos változatban is kiváló, legegyszerűbb, ha karikára vágott, olajon kicsit megpirított virslivel kevered el és sok-sok pirított lilahagymával.

Mi is az a bulgur?

A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják.

Mi az a kuszkusz?

A berber eredetű kuszkusz durumbúza-darából készül, eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát sodorgatták icipici gombócokká, aztán hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították, hogy pergős maradjon. Nálunk leginkább előgőzölt változata kapható, ez sokkal gyorsabban elkészül, mint az „eredeti”.

Szöveg: Nagy Emese