Kerületi Elnökségi találkozó lesz

Szeptember 6-7-én lesz a félévente megrendezett Kerületi Elnökségek legközelebbi találkozója Dunaújvárosban.

Az eseményre az OT is meghívást kapott, így az Országos Elnökség, az Országos Tanács és a Kerületi Elnökségek közös stratégiai ügyeiről is szót fogunk váltani. Az MCSSZ-es csapatmentorok szintén részt vesznek a programon, ezért lesz alkalom a kerületi csapatok helyzetéről, az egyedi tapasztalatokról is tájékozódni. A program pénteken közös vacsorával indul, szombaton közös vacsorával zárul. Várható maximális létszám kb. 45 fő; így egy nagyszabású tervező alkalomról lesz szó. Megkértük Kuti Szilárd cst.-t (1604.) az esemény szakmai szervezőjét és Pólya Viktor csst. (47.) szövetségi igazgatót, hogy adjanak tájékoztatást az alábbi témákban.

MCSSZ: Hogyan mutatnátok be az új elnökség jelenlegi felállását, a feladatkörök elosztását?

Az elnökségi munka tagolása végett három „kabinetben” gondolkozunk: egy reprezentációs, egy gazdasági és egy nevelési kérdésekkel foglalkozóban. Az elnökség programjából és a felmerülő teendőkből származó célokat közösen osztjuk el a kabinetek között, majd azok maguk határozzák ütemtervüket. Ha átfedést érzékelünk egy téma kapcsán, akkor nyilván azt megbeszéljük a többi érintettel, illetve, ha nagyobb horderejűnek látunk egy döntést, akkor azzal kapcsolatban közös elnökségi döntést hozunk. 

Egyelőre az elmúlt hónapokban lefolyt átadás-átvétel miatt lényegében mondhatjuk, hogy minden elnökségi tag tud minden ügyről, a témákat együtt dolgozzuk fel és konszenzusos döntést hozunk. Ez egyelőre azért szükséges, hogy mindannyian tisztában legyünk Szövetségünk jelenlegi helyzetével. A szeptemberben induló cserkészévre – a KET-en kapott javaslatokat és benyomásokat is feldolgozva – már kabinetekre bontva fogalmazzuk meg éves céljainkat és az év során igyekezni fogunk minél gördülékenyebbre alakítani ezt az új működési formát. Köszönjük, ha visszajelzésekkel és javaslatokkal segítitek munkánkat!  

MCSSZ: A találkozón szó lesz a belső kommunikációs csatornáinkról, a netikettről, esetleges új platformok kereséséről. Mi indokolja, hogy az Elnökségi Hírlevél (ECSET hírlevél), Projekt Hírlevél, info- és a véleménylista mellett más kommunikációs megoldások, lehetőségek is felmerülnek a mozgalmi kapcsolattartásban?

Úgy látjuk, hogy az elmúlt években többször is előkerült a Szövetség belső kommunikációjának kérdése, láthatóan a tagságnak igénye van arra, hogy ismételten áttekintsük csatornáink céljait és eszközeit. Mi örömmel és legjobb tudásunk szerint igyekszünk részt venni ebben a gondolkodásban. 

Mindannyian látjuk, hogy a fiatalabb vezetők és cserkészek eléréséhez már nem a levelezőlista a legjobb eszköz: ehhez alkalmazkodnunk kell. Érzékeljük, hogy a levelezőlistákon folyó kommunikáció gyakran nem a közös gondolkodás és a megoldáskeresés felé halad, ezen változtatnunk kell. Tapasztaljuk, hogy pár gondosan célzott kommunikációs csatorna kialakításra vagy jobb kihasználásra vár, pl. az országos küldötteket összefogó csoport vagy a csapatparancsnokokat segítő tudástár/adatbázis. Tudjuk, hogy rengeteg technikai megoldás van a kezünknél (wiki oldalak, Loomio, ECSET stb.) melyekből okosan kell válogatnunk, figyelve a mozgalom igényeit és a rendelkezésre álló erőinket. 

Sok jó példát látunk magunk körül: a csapatmentorok hálózata, a kerületi elnökségek listáján folyó beszélgetések, az előbb említett országos küldötti lista elmúlt években látott éledezése, a Szövetség közösségi média-felületeinek népszerűsége mind-mind azt mutatja, hogy bőven van spiritusz a közösségünkben. 

Azon dolgozunk, hogy segítsük Szövetségünk belső kommunikációjának fejlődését megkönnyítendő egymás munkáját, hogy minél több értékes időt mentsünk meg a nevelő munkának. 

MCSSZ: Mik az Elnökség rövidtávú céljai? A programotok megvalósításában melyek a prioritások a ciklusotok elején?

A konkrét, éves célokat engedjétek meg, hogy csak a kerületi elnökségekkel történt egyeztetés után áruljuk el, ennyi izgalom maradjon a KET utánra is. Hiszünk a közös munkában, így a stratégia megvalósításához szükséges következő lépéseket velük közösen akarjuk meghatározni. A főbb irányokat viszont mindenki ismerheti elnökségi programunkból, valamint számítunk mindannyiótok segítségére és tanácsaira: bátran jelezzétek, ha fontos teendőket láttok és osszátok meg, hogy hogyan tudjátok segíteni megoldásukat.