Táborhelyfoglalás – MOST!

Hezitáltok? Ráérünk még arra? Nem döntöttétek el hová mentek nyáron táborba? Pedig cserkészhagyományok alapján épp most, az őszi portya idején kellene „csekkolni” a leendő helyet, hogy jusson idő megismerni a környéket, felmérni a szükségleteket, kapcsolatba lépni a helyi illetékesekkel, kistermelőkkel, boltosokkal. Na, ki foglalta már be az ECSET-ben a táborhelyét? Arany János csst. (2.), az MCSSZ táborozási terület szakmai fejlesztője elmondja, miért jó döntés a mielőbbi foglalás.

Arany János: Szeretném azt mondani, hogy a cserkész minden tekintetben átgondoltan szervezi a cserkészév történéseit, mégis, sok esetben vagyunk „utolsó pillanatban” a megsokszorozódott iskolai/cserkész feladatokat illetően. Elsősorban biztonságot tud adni a cserkészcsapatok számára az átgondolt előre tervezés. Tudni kell, hogy a tábori előkészítő munka során több partnerrel is kapcsolatba kell lépni. Ilyenek az erdészetek, a zöldhatóság, város/település. Figyelembe kell venni az élelmiszer-biztonsági követelményeket, vízszállítás szervezését, az erdőhasználat rendjét. Ezek az intézmények lassabban működnek, vannak szerkezeti, strukturális szabályai. Az erdészetektől több jelzés is érkezett felénk az elmúlt időkben, hogy lett volna rendelkezésre bocsátható hely, csak éppen a saját rendszerükbe már későn érkezett a megkeresés.

VL: A te tapasztalatod szerint ennek a folyamatnak a megtervezése milyen pontok mentén a legideálisabb?

AJ: Minden csapat ír egy éves munkatervet augusztus végén, szeptember elején, mielőtt elindul a cserkészév. Ennek része az, hogy mikor lesznek portyák, mikor mennek vezetőképzésbe, nagyjából milyen éves célt szeretnének kitűzni, mi legyen a keretmese. Az is benne van a tervben, hogy milyen tábort szeretnének – mozgó, kiscserkészekkel közös vagy külön, vagy KNT-be mennek. De valamiért azt, hogy konkrétan hová menjenek táborozni, azt a döntést a legtöbb csapat későbbre hagyja. Azt látjuk, hogy ezen érdemes lenne változtatni. Most azon dolgozunk, hogy egy egységes érdekképviseltet alakítsunk ki az erdészek felé. A tagság 12 ezer tag felett jár, és több mint 200 csapat keres táborhelyet minden nyáron. Ez a megnövekedett igény is megköveteli a biztonságosabb működést.

VL: Fejlesztés alatt van az ECSET, mennyiben támogatja ezt az online eszközünk?

AJ: Hangya munkáját dicséri ez a folyamat. Jelenleg az ECSET-ben megtalálhatóak a Kárpát-medence területén lévő táborhelyek, találtunk kissé már elfelejtetteket, érdemes böngészni. Lehetőség van arra, hogy a csapatok jelezzék, hogy melyik helyen szeretnének táborozni, így elkerülhető, hogy az erdészetnél derüljön ki, hogy más cserkészek már lefoglalták a helyet. Egyben az eddig ott megfordult előző évi csapatokat is látjátok, tehát fel tudjátok venni velük a kapcsolatot, hogy megkérdezzétek őket a tapasztalataikról. Tervezzük, hogy a táborparancsnokoknak a tábor után lehetőségük legyen leírni a hellyel kapcsolatos észrevételeiket, így még több információ fog rendelkezésre állni a választáshoz.

VL: Szerinted mikor ajánlatos megtenni a foglalásokat?

AJ: Ideális időpont az őszi időszak. Még jó idő van, az őszi portya pedig a legjobb lehetőség arra, hogy a vegetációban meg tudjátok becsülni a várható nyári tájképet. Régebben ez bevett gyakorlat volt a cserkészetben, mára ez egy kicsit kiveszett, érdemes lenne felfrissíteni.