Vezetői továbbképzés, kicsit másképp

A Bécsben működő 72. sz. Széchenyi István cserkészcsapatnak igen kiváltságos éve volt, az idei nyári vezetőképző táborba 22 jelöltet tudott elküldeni mind őrsvezetőképzésre, mind segédtisztképzésre. De a vezetőképző tábor csak a kezdet, ahhoz, hogy egy csapat vezetői összekovácsolódjanak és céltudatosan leküzdjék a jövőbeli akadályokat, közös, specifikus hétvégi továbbképzésre van szükségük. 

A nyár utolsó hétvégéjét, az ősz és az iskola kezdetét arra szánta a csapat vezetősége, hogy egy aktív vezető-továbbképzőt tartsanak, ahol nemcsak lehetőség nyílik az új és régi vezetők barátságának megerősítésére, hanem sok jövőbeli csapatszintű akadályt és azok legyőzésének lehetőségeit mutatják be. 39 vezető fordult meg összesen a háromnapos hétvégi programon, amit Kőszegen tartottak. Már pénteken, a megérkezés után elkezdték a csapatösszerázós játékokat, ahol a tapasztaltabb vezetők élőben mutatták be, hogy milyen mulatságos, mégis tanulságos csapatjátékokkal lehet igazán jeget törni egy új társaságban. Néha percekig nem tudott senki sem megszólalni a sok kacagás és jókedv miatt.

Szombaton megkezdték az aktív tanulást és problémamegoldást! Ebben segített a vendégelőadó, Harkay Gabó, aki új frissességet hozott interaktív és elgondolkoztató játékaival a csapatba. “Lehetetlen visszaadni papíron a hangulatot és a munkát, amit aznap szombaton le tudtunk tenni az asztalra, de szerintem mindent elmond a rajvezetők kijelentetése, hogy ilyen jó csapatot és ilyen jó év-kezdést még sosem éltek át, arról nem is beszélve, hogy néhány idősebb vándor, akik már leadták az őrsüket, arról álmodozott, hogy milyen jó lenne még pár évvel fiatalabbnak lenni és a most őrsöt vállalni egy ilyen csapattal!” – írta beszámolójában Póser Tibor, cst.

Abban mindenki egyetértett, hogy egy ilyen vezetői hétvégét hagyománnyá kell tenni, mert itt igazán megérti a vezető, hogy miért is jó annyi munkát és energiát belefektetni a cserkészetbe.

Egy ilyen mozgalmas szombat után nem is zárhatták le kellemesebben a vasárnapot, mint aktív sportjátékokkal. Íjazás, körverseny, tűzgyújtó verseny, jeladó verseny, de a fénypont a Paintball vetélkedő volt. Senki sem unatkozott, nem volt pihenő, addig amíg az egyik csapat megpróbálta festékpatronokkal legyőzni a másikat, addig a pihenő ifjú vezetők megismerkedhettek a vezetői kellékekkel és azok elméletével, hogy később ők is játékosan tovább tudják adni majd a tudásukat az ifjoncoknak.

A testben kimerítő, de lélekben feltöltődő események után egy rövid áhítatra is szakítottak időt, ahol megköszönték, hogy egy ilyen szép és boldog család tagjai lehetnek, egy olyan családé, amit csak a cserkészet adhat.

A programot a Lépj át a határaidon! projekt támogatta.