Péntektől együtt számolhatunk baglyokat!

Telente az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy csapatosan keresik fel a települések belterületeit. Ilyenkor Magyarország bagoly „fővárosaiban”, a Nagykunság szívében, Túrkevén és Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja. Nálatok laknak-e baglyok?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett az általános- és középiskolások részvételére is számít.

Mit keresnek itt?

A városokban mindig egy-két fokkal enyhébb az idő, ezért is vonulnak be telelni a lakott területekre. Örökzöld parkos ligeteket, temetőket, háborítatlan telkeket, elhagyott épületeket keresnek maguknak. A jelenség hátterében az érintett települések környékén élő gazdag kisrágcsáló (egér- és pocokfajok) zsákmányállat-kínálata áll. A baglyok pedig valószínűleg azért választják a belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken. Persze az sem mellékes, hogy a lakott részekről hiányoznak azok a ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének rájuk.

Milyen nyomokat keress:

A fák alatt jelentkező ürülék- és köpetpotyogás az árulkodó jel a nappal csendben gubbasztó, alvó, rejtőzködő állatok holléte felől. A bagolyköpet a felöklendezett, emészthetetlen szőr és csont „gombóc” megnevezése, ami az általános higiénés szabályok betartása mellett – kézmosás – nem hordoz fertőzéskockázatot.

Aki szeretne csatlakozni a felmérők csoportjához, ezen a facebook oldalon tud további tájékoztatást kapni a teendőkről. Figyelem! A nullás adat is adat! Vagyis aki a saját településén NEM talál baglyot, az a bejelentés is hasznos az adatfeldolgozók számára.

Mi értelme van ennek?

A telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat adhat, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezve, közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében.

Részletek és letölthető jelentőlapok: http://www.mme.hu/erdei-fulesbagoly-telelohelyek-felmerese-december-marcius

Háttér 

A baglyok jelenléte gazdasági, környezet- és természetvédelmi szempontból is rendkívül hasznos, ezért mindannyiunk jól felfogott érdeke! Ez annak köszönhető, hogy a telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt. Ha a baglyok és más ragadozó madarak nem végeznék el ezt a rágcsálóirtást, mi csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humán egészségügyi kockázatot jelentő mérgek bevetésével, és akkor is csak részben tudnánk megoldani. Ráadásul az év közben ritkán látható baglyok akár tömeges megfigyelése rendkívül izgalmas élmény is a városlakók számára.

  • Szerző: Nagy Emese
  • Címlapfotó: MME/Orbán Zoltán
  • További képek: Monoki Ákos, Horváth Márton