Segítsünk a busóknak! Télűző készülődés cserkészeknek

Szűk egy hónap van még hátra, míg eltemethetjük a telet – a népi hagyományok szerint! A tavaszköszöntő nagy ünnepre, a látványos és jókedvű mohácsi Busójárásra húshagyókedden kerül majd sor. De éljünk bárhol is az országban, mi is beszállhatunk a télűző buliba, ha készítünk magunknak maszkokat, álcákat. Mutatunk pár tippet hozzá.

A busók évszázadok óta fából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva varázsolják vidám helyszínné Mohács városát, ahol a központi téren egy hatalmas tábortüzet állítanak. Ott égetik el a telet jelképező koporsót, miközben körtáncokat járnak. A Mohács környékére betelepült, balkáni eredetű sokácok hozták magukkal ezt a népszokást, amely azután a magyar kultúrkörben formálódott tovább.

De valójában kit, vagy mit is akartak elüldözni jobban, a törököket, vagy a telet? Már sosem fog kiderülni. Ám tartja magát az a legenda, hogy a török hódítók elől a dunai mocsárvilágba menekült sokácok – megelégelve a török elnyomást — vérrel festett faálarcokba és birkabőrbe öltözve, az éj leple alatt zavarták el a törököket, akik fejvesztve menekültek a városból. A sikeres akciójuk után végülis mára csak a télűzés dolga maradt, amihez január végén azért már elég sokan csatlakoznánk…

Segítsünk a busóknak!

Készítsünk mi is vicces és félelmetes álarcokat, nemezeljünk álszakállt, öntsünk gyertyát, míg el nem jön a tavasz! A gyertya- illetve mécseskészítés igazán gyerekjáték. Hobbiboltból minden kellék beszerezhető. Szükség lesz: 

  • talpas kanócokra, 
  • viaszra (ez kapható egészen apró szemcsés formában, de maradék gyertyát is le lehet reszelni nagy lyukú reszelőn), 
  • kis edényre a víz melegítéséhez, 
  • plusz egy annál kisebbre: ebbe kerül a viasz,
  • színes zsírkrétára,
  • illóolajra,
  • kis üvegekre.

Ezen a videón pedig megnézhetitek, hogyan készül.

Nemezelés

Készítsünk busójelmezt, aminek fontos része a birkabunda. Városias környezetben a legkönnyebben és legjátékosabban mi a szintén állati szőrből készült nemezt ajánljuk. Csinálhatsz belőle mellénykét, vagy álszakállat. A dolog attól működik, hogy a gyapjúszálak forró vizes gyúrás hatására összeakadnak a szőrön elhelyezkedő pikkelyekkel. Ezek az elkészült nemezben alapos öblítés és szárítás után visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlenné teszik a textilt. Nálunk leginkább a birkagyapjúból készített nemez terjedt el, de a világ másik felén például a finomabb merinó juh szőrét használják. Tudtad-e, hogy egyes magyar kutyafajták, például a puli és a komondor szőre is ezért tud úgy “berasztásodni”? Ja, igen. Az emberi haj szerkezete is hajlamos a nemezelődésre, így készül a jellegzetes rasztafrizura.

A kép- és videomegosztókon sok jó ötletet lehet gyűjteni. Nemezből csinálhatsz még táskát, kis figurákat, ékszereket, itt egy video például nemezből készíthető karkötőről.

Szöveg: Nagy Emese

Fotó: mohácsi busójárás hivatalos oldala