Az egyház szellemi életének legjava vesz részt a NEK-en

Jövő szeptemberben lesz Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, ahová még várják a cserkész önkénteseket! Lendvay Endre cst.-t (1909.), a szolgálattevők csapatának vezetőjét kérdeztük.

VL: Miért érdemes bekapcsolódnia a cserkészeknek ebben a közös szolgálatba?

Lendvay Endre: Legutóbb Budapesten 1938-ban tartottak Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ez 82 évvel ezelőtt volt, ami azt jelenti, hogy olyasmi a gyakorisága, mint a Nap, illetve a Föld közelébe kerülő Halley-üstökösnek! Szerintünk a NEK érdemel akkora figyelmet, mint egy üstökös. Ugyanis a katolikus egyház mai véleményformáló vezetői köréből gyakorlatilag mindenki itt lesz nálunk, az egyház szellemi életének legjava vesz részt az eseményen.

A több ezer kilométerre tőlünk élő, sok százezreket megszólító egyházi személyek gondolatait hallgathatjuk meg személyesen, amire esélyünk sem nyílhat máskor. A szűk kilenc nap alatt elképesztő energia fog itt összeadódni, mozgásba jönni. Ugyanakkor a NEK nem csak a szellemet, de a lelket is megszólítja majd, hiszen az Eucharisztiát ünnepeljük, ami a kenyér és a bor színe alatt valóságosan jelen lévő Jézus Krisztust jelenti.

Vagyis Jézus valóságos testével és vérével együtt ünneplünk — kegyelmi időszak lehet ez az életünkben. Ahol ennyi imádság, szeretet és egymásra figyelés jelenik meg, ott bizonyára munkálni fog az Isten. Vannak már erre utaló jelek. Például abban is megmutatkozik, ahogy a mi közösségünk szerveződik. Egy pár éve már dolgozom a cserkészetben, de eddig még nem tapasztaltam ilyen dinamikus növekedést egy csoporthoz való csatlakozásnál!

Innentől kezdve az igazi kihívás az, hogyan tudjuk személyesen is megélni ezt a rendezvényt. Mi, vezetők azt a célt fogalmaztuk meg, hogy a szolgálat ellátása mellett személyes története lehessen a NEK minden résztvevőnknek. Ne csupán arról szóljon, hogy vannak a cserkészek, akik szépek, ügyesek, szervezettek, képesek sok munkát elvégezni, képesek nagyon extrém helyzetben is helytállni – ezeket mind tudjuk magunkról. De nagyon fontos az, hogy minden egyes cserkész számára egy életre szóló és meghatározó személyes történetté tudjuk tenni ezt az időszakot.

VL: Az egyik talán legjelentősebb, kritikusabb pont az egyházak közötti párbeszédben, hogy az ökumené megélésében az eucharisztiáról mit gondolnak. Neked mik a tapasztalataid erről?

LE: Krisztus személye mindannyiunkat összeköt a kereszténységben. Az eucharisztiáról, mint szentségről való gondolkodás viszont eltér a katolikus és a protestáns egyházakat illetően. Ennek ellenére a magyarországi történelmi keresztény egyházak nagyon nyitottan állnak ehhez a jellemzően katolikus rendezvényhez. Az evangélikusok meghirdették a maguk tematikus évét, ami ebbe az irányba mutat, illetve a reformátusoknál is érezni hasonló mozgásokat. Ami pedig a legszebb dolog, és a cserkészküldetés eszményének is megfeleltethető, hogy cserkészberkekben, mi ebben az egységre törekvésben az élen járunk. A cserkészet ICHTHÜSZ protestáns lelkiségi közössége azzal keresett meg bennünket, hogy miben tudna segítségünkre lenni, hogy a rendezvény cserkészes része minél sikeresebb legyen. Miképp tudnak a protestáns cserkészek segíteni úgy, hogy közben ne sérüljön a saját egyházi identitásuk sem? Ezt a figyelmet, segítőkészséget és gondosságot nagyon jó megélni!

VL: Hogyan lehet még csatlakozni önkéntesnek?

LE: Kétféle felületen lehet jelentkezni erre a rendezvényre. Első körben február 29-én húztunk egy vonalat, hogy nagyjából lássuk kikkel számolhatunk a vezetői hétvégén. Ugyanakkor nyitva szeretnénk hagyni a csatlakozás lehetőségét, pont azért, hogy ebből az élményből ne maradjon ki senki csak azért, mert még nem érte el a hír vagy még nem tudja tervezni a szeptemberét. Mára működőképes a törzs és majdnem teljesen kialakult a vezetők köre, akikkel most a vezetői hétvégén fogunk találkozni. Ugyanakkor ebbe a körbe is várjuk a további jelentkezőket. Őrsileg 13 éves kortól EZEN a linken keresztül, egyénileg pedig ITT lehet csatlakozni, amennyiben a cserkész betölti a 16-dik életévet. A facebookon ITT lehet minden aktuális információt megtalálni a témában.

VL: Hol tartotok ebben a felkészülési folyamatban?

LE: Azt szeretnénk elérni, hogy 800 regisztrált és felkészített cserkész vegyen majd részt a NEK-es szolgálatban. Jelenleg 400-at közelíti a jelentkezők száma, amit nagyon jó eredménynek tartok. Figyelembe kell azt venni, hogy iskolai időszakra esik a rendezvény, ahhoz pedig tanítási időből kell elkérni a gyerekeket. Reméljük, hogy a folytatásban a bürokrácia is mellénk áll a jó ügyért!