Az Országos Elnökség tájékoztatása a koronavírus témájában IX.

Kedves Cserkésztestvérek!

Az időszak, melyben most élünk sok szempontból megpróbáltatásokkal teli. Nem csak őrsgyűléseket tartani nehéz, vagy csapattábort szervezni, esetleg motiválni vezetőinket/vezetettjeinket, hanem az egészségügyi kockázatokon túl gazdaságilag is nagy hatással van ránk a kialakult járványhelyzet. Sokan veszítik el munkájukat vagy jövedelmük egy részét és kerül ezáltal nehéz helyzetbe családjuk. Lehet, hogy a Te csapatodban, őrsödben is van ilyen tekintetben érintett cserkész. Célunk, hogy cserkészközösségként ne csak a cserkészmunkánk elvégzésében segítsük egymást, de lehetőségeinkhez mérten segítő kezet nyújtsunk nehéz helyzetbe került cserkésztestvéreinknek vagy a közösségünkhöz valamilyen módon kapcsolódóknak. 

Éppen ezért szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a Magyar Cserkészszövetség kezdeményezését, melynek célja, hogy pénzbeli adományt juttasson el mindazon családok számára, akiknek most segítségre van szüksége. A gyűjtéshez kapcsolódó információk a https://mu.cserkesz.hu/segits/korona weboldalon érhetők el. 

Egyrészről kérünk Titeket: ha van lehetőségetek adományozni, tegyétek meg! Másrészről kérünk Titeket, hogy tartsátok gondolataitokban ezt a lehetőséget, hogy minél több ember segítségre találhasson általa! Sokak számára nehézséget jelent segítséget kérni a nehéz időkben, ezért nektek is proaktívnak kell lennetek, figyelve arra, hogy környezetetekben, csapatotokban ki szorulhat segítségre. A kedvezményezettek körébe nem csak a segítségre szoruló családok jelentkezhetnek, de akár Ti, vezetők is ajánlhattok be családokat. 

A gyűjtés során a családok a megítélt összeget havi rendszerességgel a tárgyhó 10. napjáig kapják utalás útján egészen az év végéig. A rendszerbe bekerült családok újrajelentkezés nélkül kapják majd a támogatást. Egy család havi minimum 20.000 Ft támogatásban részesül, mely már tényleges segítséget jelenthet. 

Kérünk Benneteket, hogy legyetek figyelmesek és körültekintőek csapatotok cserkészeinek családjai iránt. Juttassátok el számukra ezt a lehetőséget! Ha kérdés merülne fel, akkor keressétek fel a gyűjtés weboldalát és kérjetek bátran segítséget az ezzel foglalkozó kollégáktól!

Ahogy eddig is mindig kihangsúlyoztunk, kérünk Titeket, hogy nagy odafigyeléssel és folyamatosan tartsátok a kapcsolatot vezetettjeitekkel és tájékozódjatok a helyzetükről.  Legyetek nagy figyelemmel arra, hogy milyen változások mennek végbe csapatotokban, van-e lemorzsolódás, és ha igen, akkor kezdjetek el utánajárni! Ebben a nehézségekkel teli helyzetben sokszor leginkább azok morzsolódnak le, akiket nem tudunk jól elérni – legyen ennek oka a digitális eszközök, az internet vagy a támogató családi háttér hiánya. Tegyünk azért, hogy segítsünk mindazoknak, akiknek szüksége van bármilyen jellegű támogatásra! 

A járványidőszakban cserkészeket és a nyári táboroztatást érintő döntésekről és történésekről az Országos Elnökség továbbra is e-mailben, az Országos Hírlevélen keresztül, illetve az MCSSZ Országos Elnökség Facebook-oldalán keresztül tájékoztat Benneteket. 

Jó munkát!

Az országos elnökség nevében:

Hegyi Armand csst. (105.)

országos vezetőtiszt