Tábori konyha – slambuc haladóknak

Igazi pásztorétel, szabadtűz, bogrács és csak néhány alapanyag kell hozzá. Látszólag egyszerűnek tűnik a dolgunk, ám a tészta és a krumpli készülési ideje és természete kicsit trükkössé teszi a főzést. Most felfedjük a tökéletes slambuc titkát! 

Krumpli és liszt felhasználásával rengeteg ételt készítenek világszerte édes vagy sós formában. A szilvásgombóc tésztája, a nudli, a derelye, a krumplilángos, a dödölle, a krokett vagy az olasz gnocchi is ezek közé tartozik. A spanyolok 500 évvel ezelőtt hozták magukkal az első burgonyákat Dél-Amerikából, Magyarországon csak az 1800-as években terjedt el széles körben, és vált meghatározó élelmiszernövénnyé. Az „ősi magyar ételek” között is megtaláljuk számos feldolgozott formáját, krumpli és tészta keverékét. De a slambuc mégsem egyszerűen krumplis tészta!

Míg utóbbi főtt tészta és főtt, tört krumpli keveréke paprikás zsírral, a slambuc egyben készül, jól meghatározott időben hozzáadagolva. A tészta főzés közben dagad a krumplihoz, fokozatosan vonva el a vizet, ezért könnyen odaéghet a bogrács alján. Adunk pár tippet az elkészítéshez:

  1. A kis kockákra vágott szalonnából a zsírt olvasszátok ki a forró edényben, majd szedjétek ki a pörcöket egy tányérra.
  2. A tört száraz tésztát dobjátok rá a zsírra, időnként forgassátok meg, hogy lehetőleg mindenhol aranybarnára süljön, aztán vegyétek ki ezt is egy külön tányérra.
  3. A maradék forró zsírba tegyétek bele az apróra vágott hagymát két csipetnyi sóval, így hamarabb elpárolog belőle a víz. Ha már üvegessé válik, keverjétek bele a pirospaprikát, és öntsétek fel egy kis pohárnyi vízzel, hogy meg ne égjen.
  4. A közepes kockákra vágott krumplit tegyétek hozzá a maradék sóval, a borssal, és töltsétek meg vízzel, míg el nem lepi. 10-15 percig kell főzni, de ez a tűz erején is múlik. Ne legyen nagy lángja, a közepes tűz az ideális.
  5. Kóstoljátok meg a levet és a krumplit, hogy elég sós-e, majd keverjétek bele a pörc felét. Ha már majdnem kész a burgonya jöhet bele a tészta, de ne keverjétek össze, csak terítsétek ki a tetején. Ha kell, még mehet hozzá melegvíz, hogy ne hűtse le az ételt, de lepje el azt. Ezzel a trükkel jó eséllyel elkerülhető, hogy a tészta leégjen.
  6. 10 perc fedő alatt, azután rázogatva, óvatosan keverve főzzétek még, míg minden nedvességet magába nem szív. Ha elkészült még pihentessétek, majd ki-ki szórja meg a saját adagját a maradék pörccel.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g lebbencs tészta vagy lasange tészta
  • 20 dkg csemege szalonna
  • 5 db krumpli
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 csapott mokkás kanál őrölt bors

Szerző: Nagy Emese

Fotó: https://www.flickr.com/photos/g___g/3392256322/