„Minden kilégzésre annyit mondok: Jézus” – podcast Fábry Kornél atyával

A CserkészekNEK csapat azért indított podcast-sorozatot, hogy ez is segítse a lelki felkészülést a 2021 őszén megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A 2. ávad 2. részében Fábry Kornél atyával, a NEK főtitkárával beszélgettek. 

Cserkész édesapa és papi hivatás a Fülöp-szigeteken 

Kornél atya elmondta, ő maga is számos cserkésztáborban vett részt papként, édesapja, Fábry Pál, Pali bá pedig hosszú időn keresztül országos táborozási tiszt volt. (Az MCSSZ Táborozási szabályzata ma is így kezdődik: „Emlékül megboldogult Fábry Pál tiszteletére, a Magyar Cserkészszövetség országos táborozási vezetője (1995-2007.)” – a szerk.) Kornél atya azonban épp nem lett cserkész, hiszen mikor erre lehetőség lett volna, ő már a szemináriumba jelentkezett kispapnak. Hivatását egy fülöp-szigeteki ifjúsági világtalálkozón kapta, ami, mint mondta, „tényleg egy szerelem a Jóistennel”.

Szentségimádás: a szentmise meghosszabbítása

A novemberi CserkészekNEK-podcast fókuszában a szentségimádás állt. Többek közt azt is körüljárták, mindenkinek való-e ez a módja az imádkozásnak, és hogyan érdemes rá tekintenünk. Kornél atya Varga László kaposvári püspököt idézte, aki a szentségimádás szent semmittevésnek nevezi. Kifejtette, hogy bár sokféle módja lehet a dicsőítésnek, az adorációnak, a legfontosabb a teljesértékű jelenlétünk, a – sokszor megküzdött – figyelmünk és az a csend, amiben meghallhatjuk Isten szavát. „Ha hiszem, hogy Jézus valóságosan jelen van, nem szeretne Ő is szólni?” – tette fel a kérdést a NEK főtitkára. És vajon tényleg Jézus szól hozzám? Tanúságot tett róla, hogy fontos döntések előtt „nagyon is szólt Jézus”.

Találkozz Jézussal Budapesten! 

Kornél atya elmondta, hogy ezt a mondatot a sokszor nehezen érthető Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lefordításának is tekinthetjük. Hiszen mindannyian meg vagyunk hívva a találkozásra, nem csak a tudós teológusok eseménye lesz ez. A katolikus hívek megerősödhetnek hitükben, a többiek ember pedig többet tudhat meg erről. Talán föl is teszik majd a kérdés – mondta Kornél atya – „Mit vesznek így körül?” Bízik benne, megtérések formájában is hozhat gyümölcsöket ez az esemény, amelyet egy olyan ország rendez, ami missziós terület, hiszen a magyarországi lakosság csupán 7%-a jár vasárnaponként templomba. 

 

Üzenet a cserkészeknek

A podcast során többször szóba került a cserkészet és az egyház, illetve a Kongresszus nemzetköziségének párhuzama, hiszen egy, a világ minden táján jelenlévő mozgalom tagjai vagyunk. Éljünk hát az ebből fakadó lehetőséggel, bíztat minket Kornél atya, és hívjuk meg cserkésztestvéreinket! Nem csak a budapesti Kongresszusra, de az azt megelőző világméretű szentségimádásokra. Rögtön a soron következő a hét végén kerül megrendezésre, amiről mi is írtunk

A teljes beszélgetésért kattints!

Még nem jelentkeztél a CserkészekNEK csapatba? Itt megteheted!

Szerző: Tóth Márton Mihály