Tetőkampány – Gyakran Ismételt Kérdések

Több tartalmat is találtok a Magazinon, ami a Tömörkény utcai székház épületének tetőfelújításával foglalkozik, de ezen felül érkezett néhány kérdés ezzel kapcsolatban hozzánk, amit ezúton is köszönünk. Ennek alapján összeállítottunk egy gyik-et, hogy jobban kontextusba tudjátok helyezni a felújítással kapcsolatos gyűjtés helyzetét.

Hiszünk abban, hogy a központ a mozgalomért működik, így a fenntartásáért a tagság és a cserkészet barátainak segítségét is kérhetjük.

A jelenlegi munkálatok kifizetéséhez még közel 3,5 millió forintot kell összegyűjtenünk. Köszönjük, ha segítetek és erre buzdítotok másokat is. https://adomany.cserkesz.hu/projektek/12/ujitsuk-fel-a-szekhazunk-tetejet 

1) Tömörkény utcai ház kinek a tulajdona?

A magyar állam tulajdona, az MCSSZ 99 évre kapta használatba 1994-ben, kárpótlásként. 

2) A ház meglehetősen jó helyen van. Hogy működik az ingatlanhasznosítás? A bérlők által fizetett összeg miért nem elegendő, hogy tartalékot képezzen a Szövetség a tervezhető karbantartásokra?

Az épület a garázson kívül 3 szintes. Az I. és a II. szint bérbe van adva. A bérleti díj az MCSSZ szabadon felhasználható forrásainak jelentős részét adja. A bérleti díjból minden évben kisebb-nagyobb összeg kerül elkülönítésre a karbantartási munkálatokra (pl.: kéménybélelés, gázszerelés, vizes munkák, lépcső burkolás, kerítés, kertkapu, stb) A tetőfelújítás azonban nem az a volumenű munka, amire el tudtunk volna különíteni a bérleti díjból (kb. 2,5 – 3 évnyi bérleti díjról beszélünk). Az épület műszaki szempontból kb. ezer sebből vérzik. A megoldást a bérleti díj teljes összegének erre költése sem hozná meg. 

3) Hogy csapott ez ilyen hirtelen gyűjtésbe, ha már évek óta ázik az épület? Ki felel az épület állagának felelőse? 

A hirtelen azért túlzás, hiszen aki járt fent az elmúlt években, annak látható volt, hogy a tetőszerkezet állapota mennyire leromlott. A víz több helyen befolyt az épületbe, ezzel kapcsolatos képek elérhetőek az adomany.cserkesz.hu-n. A felújítás nem volt tovább halasztható. Igyekeztünk is átmeneti megoldásokat találni, több-kevesebb sikerrel. Mostanra sikerült egy nagy levegőt véve arra az elhatározásra jutni, hogy hosszú távon működőképes, átfogó és fejlesztést is magában foglaló megoldás irányába lépjünk.

A „hirtelen” gyűjtés egyszerűen azon felismerésnek köszönhető, hogy ilyen mértékű, könnyen mozdítható és erre fordítható likvid tőkével nem rendelkezik a központi költségvetés. Az első, várakozáson felül jól sikerült adománygyűjtési kampány is bátorított minket arra, hogy a forrást hasonló módon igyekezzünk megtalálni. Bízunk benne, hogy ha lassabban is, de ezt az ügyet is sikerre tudjuk vinni.

Köszönjük, hogy ebben Ti is partnerek vagytok segítségnyújtásotok révén.

Az MCSSZ állományában nem dolgozik műszaki feladatok ellátásával megbízott kolléga. Azért nem, mert nincs fedezet a finanszírozására. A házgondnoki feladatokat így kényszerűségből Kollár Tamás végzi el a rengeteg mozgalmi és projekt feladata mellett.

4) Biztos, hogy a Főváros legmenőbb kerületében kell székházat fenntartani?

Nem azért van a II. kerületben a Székházunk, mert mindenképpen itt szerettünk volna székházat, hanem azért mert a magyar állam 1994-ben ezt az ingatlant ajánlotta fel kvázi kárpótlásként.

Ha már így alakult a történelem és valóban ezzel igyekezett kárpótolni az állam, akár örülhetünk is annak, hogy a központ/székhely a Szövetséghez méltó, menő helyen fekszik. Nem gondoljuk, hogy olyan egyszerű volna kimozdulni innen, és másik, használható, ám olcsóbb fenntartású ingatlant se találnánk seperc alatt… (És tegyük hozzá, hogy nem az elhelyezkedése miatt szorul felújításra, és nem az elhelyezkedése miatt kerül ennyibe, ezek ettől függetlenek.)

5) Mint épület ez a legmegfelelőbb a Szövetség céljainak?

Mik a Szövetség céljai – székhely ingatlanát tekintve? Ha egyfajta bevételszerzés, akkor igen, elég megfelelőnek mondhatjuk. Az épület állaga miatt sajnos nem egy aranybánya, ez tény, de ezen rajtunk kívül álló körülményekről sajnos nem tehetünk. Anyagi forrást találva, teljes körű felújítást követően még jobban szolgálná a Szövetség céljait. Ha a székházzal mozgalmi céljai vannak a Szövetségnek, akkor természetesen álmainkban egy olyan épület szerepel, ami központi helyen van, de könnyen megközelíthető; van kertje és nagy tárolóhelyisége; lehet benne rendezvényt szervezni (szomszédok, parkolás) és a cuccaink tárolása is megoldható; van benne iroda- és közösségi helyiség, stb. Ilyen ingatlant azonban nem osztogatnak csak úgy, főleg a fenntartási költségek figyelembevételével. 

6) Mit tervez a Szövetség az épülettel hosszú távon?

A következő 10 (és reméljük addig kibírja…) évben elkerülhetetlen az ingatlan nagyobb mértékű felújítása. A tető után a gépészet és az energetikai korszerűsítés kell következzen. Ha ezek megvannak, lehet tovább gondolkodni, hogy merre mozduljon el a Szövetség a székházzal kapcsolatban.

7) Volt/van több nagy MCSSZ projekt, amelyekben voltak ingatlan felújítással kapcsolatos tevékenységek. Ezekbe miért nem fért bele a székház? 

A székház felújítása régóta napirenden van az MCSSZ-ben, sok projektbe meg is próbálta belepréselni ezt az aktuális országos elnökség. Volt, amikor ennek adminisztratív akadálya volt (a székház nem a tulajdonunk, hanem 99 évre hasznosítási jogunk van) és volt, amikor az MCSSZ elnökségének kérése ellenére a támogató (tehát az állam) döntött úgy, hogy az adott projektben a Tömörkény felújítására nem ad pénzt, más ingatlanokra viszont igen. 

Szóval igazából abba a szerencsétlen helyzetbe kerültünk, hogy bár számunkra sürgős és fontos lett volna ez a felújítás, de a forrásgazda (tehát jelen esetben az állam) döntései nem tették lehetővé, hogy a kapott forrásokat erre fordítsuk. Az ingatlanokhoz kapcsolódó projekteknél a támogatások mindig cél-támogatások — tehát a forrásgazda egy konkrét ingatlanhoz köti a forrás hasznosítását, azzal a forrással a támogatott szervezet (jelen esetben az MCSSZ) nem „szabadon” gazdálkodik, hanem azt csak a célban szereplő ingatlanra fordíthatja. 

A tetőfelújítást itt támogathatjátok