Hulladékmentes online bevásárlás? Lehetséges!

Egy hely, ahonnan finom, egészséges és adalékanyagmentes helyi termékek rendelhetők. Egy hely, aminek támogatásával nem csak magadnak, hanem a Földnek is jót teszel. Egy hely, ami méretei ellenére hatalmasat álmodott: megvalósítani a hulladékmentes házhozszállítást. Ez a hely a budapesti ne pazarolj bolt.

A budai bolt és kávézó 2018 őszén nyitott, azzal a céllal, hogy még több ember számára elérhetővé váljon a csomagolásmentes bevásárlás. Nem titkolt céljuk volt, hogy mindent, ami egy nagybevásárlás során kell, egy helyen be lehessen szerezni. Ahogy elnézzük a több mint 500 féle terméket, ez sikerült.

A friss és tartós élelmiszerek, magok, aszalványok, lisztek, fűszerek, tisztítószerek, mindennapi használati eszközök és higiéniai termékek kínálatát folyamatosan bővítik azóta is, legújabb termékük az adalékanyagmentes magital zabból, mandulából és törökmogyoróból.

2020 tavaszán azonban a COVID-19 őket is gyors döntésre kényszerítette. Régi álmuk volt egy házhozszállítással működő online webshop, hát belevágtak. Ma már heti több alkalommal szállítják ki a náluk leadott rendeléseket.

A webshopon minden megtalálható, ami a boltban is, a friss pékárutól kezdve a termelői zöldségeken át a tejtermékekig. Ráadásul ezzel a lehető legkevesebb hulladékot termelve.

„Bár tudjuk, hogy a papírzacskó és az üvegtárolók újrahasznosíthatóak, mégis hisszük, hogy van jobb megoldás az újrahasznosításnál. Ha nem is keletkezik hulladék. Ezért vezetjük be a betétdíjas, visszaváltható üveges tárolók rendszerét.” – mesélik az alapítók, Magyar-Hikisch Ági és Nemes Réka.

A betétdíjas rendszer pofonegyszerűen működik. Az online vásárlás során a rendszer segít és hozzáadja a bevásárlás összegéhez a szükséges tárolók egyszeri díját. A futár már ezekben szállítja a termékeket. Ha kiürülnek, akkor a legközelebbi vásárláskor vissza lehet adni őket a futárnak, és az értéküket jóváírjuk a következő rendelésed végösszegéből. Sőt akár személyesen is levásárolhatod az üzletben. 

Az üvegek minden esetben fertőtlenítő mosáson esnek át, csak ez után használják őket újra.

Természetesen mind szeretnénk újra önfeledten piacozni és kedvenc boltjainkba járni, de amíg a legfontosabb a biztonság és egymás óvása, addig csak támogatni tudjuk azokat a vállalkozásokat, akik kitartóan harcolnak egy fenntarthatóbb és élhetőbb jövőért.