Emléktábla Szabó István atya tiszteletére

Klósz Gábor csst. (118.) – VIiI. Nyugat-alföldi cserkészkerület kerületi elnökének beszámolója
Június utolsó hétvégéjén, Bugacon a tavalyi évben elhunyt kerületi elnökünk és csapatparancsnokunk Szabó István Atya emlékére a Magyar Cserkészszövetség nevében emléktáblát állítottunk a nagybugaci búcsú részeként.
A táblán az alábbi szöveg olvasható:

A nagybugaci cserkészház korábban tanyasi iskola volt, amely 1924-ben épült, Klebelsberg Kuno, vallás- és közoktatásügyi miniszter által indított népiskola reform részeként. Ahogy a ’80-as éveket követően az utolsó diák is elhagyta falait és megszűnt iskolaként funkcionálni, az épületet a ’90-es években kapta meg a Magyar Cserkészszövetség. Az ingatlan vezetője és egyben felelőse ekkor lett Szabó István Atya, aki 2020-as haláláig fenntartotta és fejlesztette az épületet és neki köszönhető, hogy még a mai napig is használható állapotban áll.  Az épületegyüttes 1992 óta a Bugaci Őrsvezető Képző (BŐK) központja. Az azóta eltelt közel 30 évben több száz cserkészvezető került ki innen. Az egykori nagybugaci iskola épület mindezért meg tudta őrizni eredeti szellemiségét: a közösség teremtést és ifjúságnevelést. Ebben a hagyományőrzésben és értékteremtésben Szabó István Atya rengeteget munkálkodott, ezért méltó az ő emléktáblája a nagybugaci iskola falára.
Az emléktábla avatásról megjelent egy újságcikk:
 
illetve egy összefoglaló tv-s videóriport is:
Az ünnepségen kb. 150-en vettek részt, köztük a BŐK kiképzői és vezetősége, valamint a kerületi elnökség és a 118. sz. Kalazancius Cserkészcsapat képviselői is. Az emléktábla avatást a cserkészinduló eléneklésével kezdtük, majd a kerületi elnökség nevében egy ünnepi beszédet mondtam és felidéztem Szabó Atya néhány szívhez szóló történetét. A bugaci búcsúsok szavalással és énekléssel készültek. Az emléktáblát pedig Nagy Attila piarista szerzetes, a kecskeméti piarista rendház házfőnöke, és Szabó Atyát a halálos ágyán is kísérő rendtársa áldotta meg. Részt vett az ünnepségen Ruskó Norbert cserkésztiszt atya, valamint a bugaci plébános és paptársa is. A Szabó család leszármazottai is tiszteletüket tették, ahol a legfiatalabbak a leányfalui cserkészcsapat tagjai. A tábla avatást végül a Szellő zúg távol eléneklésével zártuk, amivel mindannyian elcsendesedtünk és még utoljára Atyára gondoltunk…