Készen a segítségre – HELYZETJELENTÉS AZ ELSŐ HÉT UTÁN

I. MEGRENDÜLTEN, DE TETTRE KÉSZEN

2022. február 24-én kitört az orosz-ukrán háború. Aznap délután a Magyar Cserkészszövetség háromnyelvű nyilatkozatot adott ki, elítélve a háborút. Amellett, hogy megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal fogadtuk a híreket, és az MCSSZ országos elnöke, Bedekovics Péter támogatásáról biztosította a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnökét, Popovics Pált, kijelentettük azt is, a Cserkésztörvény szellemében készen állunk a segítségnyújtásra.

II. MUNKACSOPORT ALAKUL, ÉS A CSAPATOK FELE AZONNAL MEGMOZDUL

Az MCSSZ operatív törzse csakhamar felkérte az Ukrajnából érkező menekültek segítését koordináló munkacsoport tagjait, és elkezdődött a munka megszervezése. Néhány óra alatt elindult a szolgálatok megszervezése, hívó szavunkra több százan jelentkeztek, szinte minden második cserkészcsapatból volt, aki rögtön vállalta, hogy tevőlegesen is segít, hamarosan pedig elindultak az első csoportok a határ felé.

III. JELEN VAGYUNK…

…a határátkelő pontoknál, ahol elsősorban az éjszakai műszakok során számítanak a cserkészekre. A különböző segélyszervezetekkel és civil partnereinkkel szoros együttműködésben a menekülteket befogadó házakban is szolgálatot teljesítünk, valamint a cserkész ingatlanokban és Budapest nagyobb pályaudvarain. Az első hét végére a cél világos: ne egyszerre legyünk sokan egy helyen, hanem minél több helyszínen szinte folyamatosan legyen cserkész jelenlét. Ez alapján is történik a szolgálatok beosztása. A mellékelt térképen pedig jól látható, milyen sok helyről érkezünk a feladatok helyszíneire. Ha még nem tetted meg, jelentkezz te is önkéntes segítőnek ennek az űrlapnak a kitöltésével!

IV. SZÁMOKBAN

Az első hét cserkész önkéntes jelentkezései és szolgálata a számok tükrében.
Ahonnan érkezünk, településenként:

Továbbá: Aszód, Balatonalmádi, Csongrád, Derecske, Eger, Esztergom, Gyöngyös, Kalocsa, Kecskemét, Lakitelek, Lepsény, Maklár (Eger), Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagybánya, Nagykovácsi, Pásztó, Páty, Pilisszentiván, Polgár, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Solymár, Szajol, Szolnok, Vác, Veszprém, Budaörs, Dunabogdány, Jánoshida, Leányfalu, Naszály, Piliscsaba, Pilisvörösvár, Sopron, Szekszárd, Törökbálint

A csapatok kerületenkénti eloszlása:
A legaktívabb csapatok virtuális dobogója:
1. 1111. Szent István cscs.: 21 cserkész
2. Nincs adat: 13 fő
3. 433. Szent Bernát cscs.: 11 cserkész
Továbbá:
Angolnyelvtudás:
B1: 72 cserkész
B2: 108 cserkész
C1: 81 cserkész
C2: 13 cserkész

V. #CSERKÉSZEN A SEGÍTSÉGRE

Fontosnak tartjuk azt is, hogy másokat is segítésre bíztassunk. Ezért egyéni és mozgalmi socialmedia-felületeinken is törekszünk az információk áramlását képekkel is hatékonyabbá tenni. Kérünk titeket, ha lehetőségetek van rá, osszatok meg egy-egy, a szolgálatotok során készített képet a #cserkészen a segítségre hashtag használatával!

VI. CSERKÉSZ INGATLANOK

Már a hét elejétől szálláshelyet és kapcsolattartót biztosítottunk a BiPi Villában az Ukrajnából érkezett menekülteknek.
A Cserkészingatlanok Nonprofit Kft. Az MCSSZ cégeként, a Cserkészszövetség által felállított operatív törzs keretein belül és az ő koordinációjuk részeként veszünk részt a menekültek megsegítésében.
Az önkéntes szolgálatra jelentkező űrlapban azt is jelezheted, ha valamelyik cserkész ingatlanban szeretnél segíteni.

VII. ADOMÁNYPORTÁL

A hét második felében elindult adományportálunk is, mivel határmenti jelenlétünk alapján világosság vált, hogy a tevőleges szolgálat mellett a leghasznosabb most a pénzügyi segítség, amit a linkelt adományportálon keresztül tudtok felajánlani. Erre mostanáig 300.000 forintnyi adományt utaltatok. Ezt a pénzt a MCSSZ válságstábja az épp aktuális szükségletek enyhítésére fordítja. Jelenleg ezek elsősorban higiéniás szerek, másodsorban tartós élelmiszerek lesznek; továbbá szükséges lesz a későbbiekben hálózsák, matrac, sátor, stb. beszerzése is.

VIII.  A MÁSODIK HÉT KEZDETÉN

Imáinkban továbbra is a háború sújtotta testvéreinkkel vagyunk. Számtalan felemelő pillanat után még nagyobb elszántsággal folytatjuk a munkát. Egy hét után elmondhatjuk, ritkán teljesítünk ennyire éles helyzetben ennyire fontos szolgálatot, s a kialakult helyzetben minden szabad kapacitásunkra szükség van. Ugyanakkor ezen napok ajándékaként éljük meg, hogy a háborús menekülteken, rászorulókon segítés, tájékoztatás, egyészségügyi ellátás feladatai mind a cserkészet születésének helyéhez, alapítónk, BiPi szolgálatához közelítenek minket.

Mostanra számos tapasztalattal rendszerezünk, melyek alapján hamarosan elkészül a cserkész segítői velemjáró, benne a legfontosabb információkkal. A pályaudvaroknak és a hozzájuk kapcsolódó szállásoknak önálló koordinátoruk lesz. A segítés újabb módjai nyílnak meg előttünk: gyerekekkel foglalkozni, adománygyűjtéseket hirdetni. Kérünk, ha helyi szinten gyűjtést vagy bármilyen akciót szerveztek, azt előtte mindenképp jelezzétek az MCSSZ háború sújtotta menekülteket segítő munkacsoportjának, a segitek@mcssz.hu email címre írt levéllel! A hét elejétől a pályaudvarokon is felváltják majd a „felderítőket” a konkrét feladatokra beosztott cserkész segítők.

IX. SZÁLLÁSFELAJÁNLÓ KÉRDŐÍV

Csapatparancsnokok, Csapatfenntartók, Cserkészek!
Eljött az ideje, hogy megkérjünk titeket, mérjétek föl a szállásként használható helyszíneket! Köszönük, ha ezt az űrlapot is mihamarabb ki tudjátok küldeni!