Képes Krónika – 2022. május és június

Újra itt az ideje visszatekintenünk a magunk mögött hagyott időszakra. S ezzel folytatni a Magyar Cserkész Képes Krónika nevű rovatát, ahol havonta felidézzük mozgalmunk jelentősebb eseményeit, történéseit.

MÁJUS

„A cserkészeknek is köszönhetem, hogy most itt vagyok”

Kerényi Csenge, a váci piarista gimnázium diákja, a 192. Erdősi Imre cserkészcsapat tagja a cserkészetnek köszönhetően jutott hitre, és keresztelkedett meg.

Erről szóló írásunkat is olvashatjátok.

Én mondom! néven elindult a felnőttcserkészetet bemutató rovatunk

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek, álló és , szöveg, amely így szól: „ÉN MONDOM! OLYAN, MINT EGY ZARÁNDOKLAT, MÉSZ AZ ÚTON, NÉHA EGYEDÜL, NÉHA T֖BBED MAGADDAL, KERESED FOLYAMA- TOSAN A FORRÁST ÉS A MEGÚJULNI AKARÁST. KEREKES MÁRIA CST. 1507. GONDOLATOK FELNÃTTCSERKÉSZETRŐ–L”

 

Világcsúcs cserkész – cserkész világcsúcs!

 

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, stadion és szöveg

Május 8-án Ekler Luca cserkésztestvérünk új világcsúcsot ugrott távolugrás T38 kategóriában.

És hogy ki is Luca? Ismerjétek meg őt! 

⚜️ Amikor nagyon mélyen volt, a családja mellett cserkész őrse, a baráti közössége jelentette azt a megtartó erőt számára, melynek köszönhetően talpra tudott állni. S nem csak talpra állt, de egy óriásit dobbantott is: paraatlétikai eredményeit világcsúcsdöntéssel és tokiói, távolugrásban elért bajnokságával koronázta meg.
📺 Ekler Luca paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó magyar paraatlétával, a szombathelyi 51. Sík Sándor Cserkészcsapat tagjával az M4 Sport forgatott portré műsort.
📰 „A cserkészet nélkül nem tartanék ott, hogy paralimpai arannyal megyek haza” – nyilatkozta pár nappal győzelme után a Magyar Cserkész lapnak. Az interjú már a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus / nek2021-en készült, aminek önkéntes hírnöke is volt Luca, és Tokió világcsúcsa mellett e másik világesemény cserkész szolgálatáról is szót ejtett.
🎙 A Cserkészek-NEK csapat szolgálatából is kivette a részét, sőt tokiói kiutazása előtt az utolsó interjút nekünk adta. A paralimpiáról hazaugrik a NEK-re c. beszélgetésünk során személyes hitéről, az addig megtett útról, cserkészet és élsport kapcsolatáról is kérdezte a CserkészekNEK kommunikációs csapata.

Játékos jelenlét: segítség cserkészként

Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, sportoló emberek, álló emberek és szabadtéri
A ZuBéTa – Zugligeti Béketanoda lakóit: ukrajnai menekült gyerekeket látogattak, látogatnak cserkészeink, és tartanak nekik játékos foglalkozásokat. Öröm volt látni, ahogyan az intézmény is arról adott hírt, a cserkészek milyen nagy szeretettel vannak a gyerekek között, s hogy várják őket minden alkalommal a ZuBéTa lakói.

Nemzetközi segítség – egy erősebb szövetségért

Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, álló emberek és szabadtéri
Májusban lezárult le a Magyar Cserkészszövetség nemzetközi átvilágítása.
  • A GSAT program lényege, hogy a benne részt vevő szövetségek külső segítséget, szempontokat és értékeléseket kapjanak, ahhoz, hogy jobban rá tudjanak nézni működésükre, és jobb döntéseket tudjanak hozni az ügyben, minek a fejlesztésére helyezzenek kiemelt hangsúlyt a következő években.
  • A 3 nap során auditoraink a rendszereinket, kereteinket és a folyamatainkat értékelték.
  • Összességében értékelésünk az európai átlagnál valamivel jobb lett, tehát elmondható, hogy az elmúlt 3 év intenzív erőfeszítései már látszanak.
  • A magyar GSAT-hétvégén kiemelkedően sok fiatal vett részt, amiről az auditorok is elismerően nyilatkoztak. Az MCSSZ elnöksége pedig szintén eredményesnek, tanulságosnak nevezte a hétvégét, ami a következő időszakra is kijelöli a fejlődés irányait.

„Valami maradandót hozzátenni a városhoz.”

Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, álló emberek és szabadtéri

Fákat ültetett a 2. Sík Sándor Cserkészcsapat vándor raja.
  • A „10 millió fa” kezdeményezés keretében 3 fát ültettek el a cserkészek a Törökvész úton, az MCSSZ székházának közelében.
  • A kezdeményezés célja, hogy az országban az elkövetkezendő években 10 millió fát ültessenek el egy zöldebb jövő érdekében. A mozgalom szeretettel várja az önkénteseket akár egy alkalommal is, de rendszeresen is részt lehet venni faültetésben.
  • A Cserkész Magazinokon a programról írt beszámolót is elolvashatjátok.

Epilógus, avagy 3 év mérlege

Lehet, hogy egy kép erről: szöveg

Elbúcsúzott a szövetséget az elmúlt 3 évben vezető elnökség.
  • Vajon hogyan vélekednek az elnökségük idejét meghatározó megannyi fontos kérdésről?
  • Ízelítőképp: az elnökségi csapat és annak változása a ciklus alatt, tisztképzés, ingatlanok és cégek, WOSM-átvilágítás, gyermekvédelem, pénzügyek, megvalósult és nem megvalósult elképzelések.
  • Szerettel ajánljuk az I. Cserkészkerület podcastjét!

Új elnökség az MCSSZ élén!

Lehet, hogy egy kép erről: 10 ember és álló emberek

Az Élő Szövetség elnökségi csapat kapott nagyarányú felhatalmazást az Országos Küldöttgyűléstől. 

Az új elnökséget jobban megismerhetitek a cserkész.hu-n található, őket bemutató anyagból.

 

JÚNIUS

 

Bízd Rá magad: a cserkészet a közösség, a gyógyulás és az Istennel találkozás helye.

A Magyar Cserkészszövetség együttműködik a Bízd Rá magad! nevű kezdeményezéssel.

Összetartozunk!

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „Összetartozásunk TÜZE 20.22.06.04. Gyújtsuk meg együtt! www.gyujtsukmeg.ma”

Újra meggyújtottuk összetartozásunk tüzeit.