Kánikula!

Van az a meleg, amikor a savanykás hideg meggylevest a hűtőbe bújva iszogatnánk, vagy tennék így a hideg vajbablevessel, ahogy a nagyi készítette… Meg az a zöldséges gazpacho! Július elején pont ilyen döglesztő napok voltak, ezért érdemes megtanulni, hogyan tudunk magunknak összedobni ilyen frissítő, hűsítő ételeket. A legjobb nyári levesek mindig friss alapanyagokból készülnek, és a sikerhez sokszor nem kell más, csak egy turmix és egy hűtő. Hat ötlet könnyen elkészíthető hideg, gyümölcsös és zöldséges leves elkészítéséhez.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zellerkrémes hűsítő

Hozzávalók:

  • 1 zellergumó
  • maréknyi mosott mentalevél
  • 3 csipet szárított édeskömény
  • 2,5 dl habtejszín 30 százalékos zsírral
  • só, frissen őrölt bors

Pucold meg a zellert, darabold fel kockákra, és főzd meg enyhén sós vízben. Mehet a levesbe a menta java, és az édeskömény bajuszkája, mindkettő apróra vágva. Ha puha,botmixerrel, vagy más konyhai aprítóval pürésítsd, és öntsd bele a tejszínt. Ha levest akarunk készíteni, akkor a tejszínt a főzőlével együtt keverjük el, ha sűrűbb krémet, akkor szűrjük le a zellert és úgy adjuk hozzá a tejszínt. Kóstoljuk meg, fűszerezzük, ha szükséges. Hidegre vele! A főtt zeller savanykájához prímán passzol a menta, és a szárított édeskömény bóbita. Ha teheted, frisset tégy bele. Ebédre már le is hűl.

sargadinnye_1Krémes sárgadinnyelevesHozzávalók:
• 1 érett sárgadinnye
• 15 dkg cukor
• 10 dkg vaj
• 1-1 kiskanál őrölt szegfűszeg és fahéj
• fél kiskanál őrölt gyömbér
• 4 dl habtejszín
• 2 dl tej

Vágj félbe egy sárgadinnyét, távolítsd el a magokat, és kanalazd ki a belsejét. A dinnye húsát aprítsd fel kockákra, és saját levében párold puhára. Ezután add hozzá a cukrot, a vajat, a szegfűszeget. Önts hozzá egy pohár tejszínt, és hagyd teljesen kihűlni, majd turmixold össze. Végül mehet hozzá a tej és a megmaradt tejszín is, majd még egyszer alaposan keverd össze az egészet. Tálald jól behűtve, csipetnyi fahéjjal a tetején. Próbáltad már egy gombóc vaníliafagyival? Nemcsak finom, egészséges is: a sárgadinnyének magas az A- és C-vitamin-, illetve béta-karotin-tartalma.
strawberry_soup_tarasmulticulturaltable_com_2014

Eperkrémleves

Hozzávalók: 
• 30 dkg eper
• 3 dl tejszín
• 3 dl tej
• 12 dkg porcukor
• fél citrom leve

Az epret mosd meg, szedd le a szárát majd a tejjel turmixold össze. Öntsd át egy szűrön keresztül, hogy a magok fennakadjanak. Ízesítsd porcukorral, add hozzá a tejszínt, és csepegtess bele kevés citromlevet. Tálald jól behűtve, citromfű levéllel vagy félbevágott eperrel díszítve.

3Pudingos sárgabarackleves
Hozzávalók:
• 50 dkg sárgabarack
• 15 dkg cukor
• 2 dl habtejszín
• 2 dl kókusztej
• 3 evőkanál főzést nem igénylő vaníliás pudingporMagozd ki a barackot, vágd kockákra, és főzd össze a cukorral meg egy kevés vízzel. Amikor kihűlt, turmixold össze a kókusztejjel, a tejszínnel és a pudingporral. Tedd hűtőbe, majd pár óra múlva tejszínhabbal vagy pirított mandulaforgáccsal be is falhatod.
gazpachoSpanyol zöldségleves (gazpacho)
Hozzávalók:
• 50 dkg paradicsom
• 2 dl paradicsomlé
• 10 dkg kígyóuborka meghámozva
• 2 db kaliforniai zöldpaprika
• 2 szál újhagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál lime-lé
• 2 dl extra szűz olívaolaj
• 1 dl borecet
• 5 dl víz
• só
• bors
• 2 szelet fehér kenyérVágd nagyobb darabokra a zöldségeket (paradicsom, kígyóuborka, paprika) és a kenyeret, majd locsold meg a borecettel és egy deci olívaolajjal. A paradicsomot – forró vízbe mártva – hámozd meg és vágd kockára. Tedd a keveréket hűtőbe egy éjszakára. Másnap öntsd fel a paradicsomlével, a vízzel, és turmixold össze. Ízesítsd sóval, borssal, kevés lime-lével.paprikaleves

Paprika krémleves

Hozzávalók:
• 3 kápia paprika
• 3 paradicsom
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál olívaolaj
• só
• bors
• őrölt koriander
• 1,5 dl víz
• 50 ml tejszín
• 1 mokkáskanál cukor
• 1 kiskanál citromlé
Magozd ki a paprikát, és vágd fel kockákra. A paradicsomot és a vöröshagymát is szeleteld fel. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és forgasd össze a zöldségeket. Egy kisebb tepsit bélelj ki a sütőpapírral, és szórd rá a zöldségeket, majd locsold meg 1 evőkanál olívaolajjal, és tedd 15 percre a forró sütőbe.
Amikor megpirult, turmixold össze őket. Öntsd fel vízzel, tejszínnel, citromlével, fűszerezd sóval, borssal, cukorral és korianderrel. Hidegen lehűtve tálald.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük