Orvosi veronika – Veronica officinalis L.

Az Európában honos, hazánkban helyenként tömegesen előforduló veronika-fajok közül az orvosi- és az ösztörűs veronikának (Veronica chamaedrys L.) van gyógyító hatása. A veronika szinte mindenütt megtalálható, a száraz, mészmentes talajt kedveli. Erdőkben, irtásokon, cserjésekben, kerítések mentén, bozótosokban, árkokban, utak mellett és erdőszéleken nő. A tátogatófélék családjába tartozó évelő növény szára elfekvő, apró, világoskék vagy halványlila virágai fürtvirágzatot alkotnak.

mcs24_oko006A középkorban mindent gyógyító csodaszernek tekintették, és még ma is a “világ gyógyszereként” emlegetik. Leginkább légzőszervi- és bőrbetegségekre, valamint vízhajtásra használták. Maria Treben aztán leírta kiváló koleszterincsökkentő, vértisztító és epehajtó hatását is.

Virágzáskor, június- júliusban, illetve szeptemberi másodvirágzáskor gyűjtik leveles-virágos hajtásait.

Felhasználási területe nagyon sokrétű: náthára, megfázásra, köhögésre, asztmára reumára, köszvényre, gyomorfájdalmakra, vértisztításra ajánlják. Agyi vérkeringést javít, fülzúgást csökkent. Tisztító, epehajtó, vesetisztító, és vérzsírcsökkentő hatása is van.

Sebgyógyításra is használják. Teát forrázással készítünk belőle.

Csepregi – Heilmann Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük