Ne termelj felesleges szemetet, vásárolj csomagolásmentesen! + Galéria

Te hogy indulsz el bevásárolni? Kosarat viszel vagy hagyod, úgyis adnak a boltosok mindenhez nejlon zacskót. A tudatos vásárlók tartós anyagból készült vászon táskával közlekednek, és nem kérnek a kínálgatott műanyagból. Vagy neked már van „banyatankod”? A nénik bevásárlós gurigája egyre menőbb a mi köreinkben is. Tanuljunk meg környezettudatosan vásárolni.

Novemberben nyílt meg Budaörsön az első csomagolásmentes üzlet, a noPack. A környezetbarát kezdeményezést egy fiatal közgazdász valósította meg barátaival, melyre Európában már több példa is akad. Félre a felesleges hulladékkal! Elő a kosarakkal, mércés edényekkel, hazai tárolókkal!DSC_5578

Jó programnak ígérkezik a bevásárlás a környezettudatos szemléletű üzletben. Kosarakat, tárolóedényeket vinni nem csak érdemes, de kell is. Van persze betétdíjas, vagy cserés lehetőség is, de jobb a felkészültség. Mit jelent a csomagolásmentesség? A világban egyre inkább elterjedő zöld megoldásról beszélgetünk Kalovits M. Márk tulajdonossal.

MCS: Miért szántátok el magatokat erre a nyitásra?

KM: A családunk környezettudatosságra nevelt, az állatok és a természetünk védelmére. Arra, hogy az embereket méltó életkörülmények illetik, ezeket különféle emberi jogok biztosítják. Közgazdász leszek hamarosan, és sokszor szomorúan hallom, hogy bezzeg minket csak a pénz érdekel. Akkor én egy zöld közgazdász vagyok! A pazarlás ellen indítok békés harcot, a magam eszközeivel, hogy elinduljon, elterjedjen a szemléletváltozás.

MCS: Mik egy csomagolásmentes üzlet jellemzői?

KM: Az üzletünkben rövid élelmiszerláncot valósítunk meg, ami azt jelenti, hogy mindenképpen helyi termékeket forgalmazunk, egy-két kivétellel, mint a kávé és a tea. Ezekben az esetekben a fair trade, vagyis méltányos kereskedelemből érkező termékek közül választottunk. Olyan cégekről van tehát szó, akik nem kizsákmányoló módon alkalmazzák a munkásaikat, tisztességes bért fizetnek nekik az igen nehéz munkájukért cserébe.DSC_5562 Nálunk csak egészséges terményeket lehet találni, nincs köztük vegyszerrel vagy génnel kezelt. Ez igaz a natúr kozmetikumokra is. A nyitást megelőzően a legnehezebb feladatnak a megfelelő beszállítók felkutatása bizonyult, sajnos hazánkban egyelőre az őstermelők pr és marketing tevékenysége eléggé eredménytelen, vagy teljesen hiányos. Igazából vannak már jó szemléletű gazdák, csak kutatni kell utánuk. A kínálatunkra a szezonalitás jellemző: az lesz a pulton, ami a természetben adott időben megterem vagy elérhető. Sokféle olajos magvak, illetve maglisztnek való alapanyagokat tartunk, melyeket a helyszínen le is lehet őrölni. A téli időszakban persze bőven vannak gyümölcs aszalványok, mézek, lekvárok, utóbbiak üvege becserélhető a következő vásárláskor. A friss péksüteményeink között megtalálható laktóz-, és gluténmentes, a többi pedig teljes kiőrlésű lisztből készül. Házi tojás és tészta is beszerezhető nálunk. A tojások a Youtyúk támogatói rendszeréből érkeznek hozzánk.

Youtyúk:

Foglalj néhány tyúkot családjainknál, mi ingyen házhoz szállítjuk neked hetente egyszer, amit tojt. Boldog tojás igazi helyi kistermelőktől! Lehetőséget adunk, hogy részesülj a természetből!
Családjaink tyúktartó őstermelők, akiknél annyi tyúkot foglalhatsz, amennyi tojásra szükséged van. A tyúkot ők gondozzák, és mi heti egyszer ingyen házhoz szállítjuk a Neked járó friss tojásokat.
Találjatok egymásra kedvenc őstermelőddel, és segítsétek egymás életét!

MCS: A bolt elhelyezkedése is „környezetbarát”, hiszen tömegközlekedéssel könnyedén elérhető.

KM: Ez is fontos szempont volt a kiválasztásban, és azokat a vásárlókat külön is szeretettel üdvözöljük, akik kerékpárral jönnek hozzánk. Vásárlóinkat folyamatosan tájékoztatjuk arról, hogy a megvásárolt termékeknek köszönhetően mennyi károsanyag kibocsájtástól kímélte meg a Földet.

Riport: Nagy Emese

Fotó: Kudar Zsolt

A noPack közösségi bolt.

A noPack tudatos vásárlás.

A noPack zéró hulladék.

A noPack fair trade.

A noPack helyi.

A noPack változás. A noPack TE vagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük