Készíts saját robotot!

Mehetsz tanulni a robotikáról, elektronikáról, programozhatsz, mindezeket variálva is alkalmazhatod. Itt kísérleti jelleggel vághatsz lézerrel, vagy varrhatsz a legkorszerűbb eszközökkel. Hozd ki magadból a feltalálót! Alkotó tér nyílt gyerekeknek, fiataloknak a Nagykovácsi Teleki-Tisza Kastélyban.

Szerző: Nagy Emese

A makerspace egy általános megnevezés egy olyan térre, ahol emberek összejönnek, hogy dolgokat hozzanak létre. A makerspace-ek szakosodhatnak elektronikára, robotikára, famegmunkálásra, varrásra, lézervágásra, programozásra, de a nagykovácsi közösségi műhelyben ezek különböző kombinációjára is lehetőség van. Őket mutatjuk be Erdős Szilveszter, a hely vezetője segítségével.

12105876_1064573956920698_1734859502350439620_n

VL: Ebben a látványos 250 négyzetméteres térben miféle ketyerék, kütyük vannak, és kik babrálják?

Szilveszter: A mi alkotóműhelyünk alapvetően abban különleges, hogy olyan technológiák jelennek meg itt, amit az ember nem tart otthon, mert nagyon drága. 3D nyomtató, lézervágó, CNC maró, különféle elektronikai felszerelések, forrasztópáka, oszcilloszkóp, vagy a hagyományos megmunkáláshoz szükséges feltételek, mint a faipari, fémipari gépek, homokfúvó kamra. Szeretnénk a varrást is becsempészni a műhelybe, ezért egy elég komoly komputerizált varró és hímző gépet fogunk beszerezni. Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen jöjjenek, és alkossanak kedvükre. Mi a kezdő segítséget megadjuk a gépek biztonságos használatához, a többi a fantázia kérdése. Lehet készíteni drónt fából és 3D nyomtató által előállított propellerrel, úgy, hogy az elektronikáját is te építed meg. Készíthetsz egy egyszerű kerti bútort, amibe beleépítesz valami „okosat”. Intelligens eszközöket az otthonodba, vagy ízlésednek megfelelő dísztárgyat.

12208562_1073779229333504_7600251941956672452_n

VL: Ha egy középiskolás megrajzolta otthon az álmai tárgyát, bemegy hozzátok és szabad a pálya?

Szilveszter: Gyakorlatilag igen. Át kell esni néhány biztonsági foglalkozáson, de valójában szabad a pálya. El kell mondanom, hogy többféle makerspace van a világon: olyan, ahol többségében van a szabad alkotói foglalkozás, és vannak azok, amelyek nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatásra. Mi inkább ez utóbbiakhoz tartozunk, mert itthon még nem elég ismert ez a közösségi alkotói tevékenység. Főleg a gyerekekre fókuszálunk, az alkotó-pedagógiát visszük be az foglalkozásainkra, ami egy komplex fejlesztő forma. Az alkotásnak véleményünk szerint van egy különleges hatása a gyerekekre, de persze a felnőttekre is. Nem csupán a technológiákat ismeri meg közben, hanem megismeri a környezetét, a társait, fejleszti a problémamegoldó és szociális késségét, hisz gyakorlatilag egy önismereti utazáson megy keresztül, és ha jól csináljuk, a folyamat végén egy teljesebb emberré válik.

sly_kozel_mosoly_nagy

VL: Ennek mik a garanciái? Jártatok kint az Egyesült Államokban, ott milyenek a tapasztalatok?

Szilveszter: Valóban több iskolát is meglátogattunk, és ahol használják ezt az alkotó pedagógiai módszert. Ott olyan eredmény született, hogy drasztikusan lecsökkent az iskolát elhagyók aránya. Az addigi 30 százalékról 2-re apadt, ami hatalmas eredmény! Meglátjuk, hogy nálunk mire lesz hatással, de az biztos, hogy már most érzékelhető a motivációs hatása a gyerekek körében.

11226011_1064573973587363_8258960540173162026_n

VL: Felkészültetek arra, hogy valódi találmányok is kikerülhetnek innen?

Szilveszter: Felkészültünk, azt hiszem. A világban sok makerspace indul azzal a szándékkal, hogy az innovációt hivatott elősegíteni. Például az amerikai Techshop makerspace hálózat egyik helyszínén valaki repülőgépet épít éppen. Azt gondoltuk, hogy Magyarországon nem ezt a vonalat kell képviselni, de tervezünk olyan széleskörű technológiát használni, amivel komplex dolgok készülhetnek. Kereskedelmi szolgáltatással is foglalkozunk majd, akár a nálunk készült tárgyak, vagy különféle oktatási segédeszközök, játékok értékesítésével. Itt a prototípusok előállítására van lehetőség, de a továbbiakban akár sorozatgyártásra is segíthetjük a sikeres találmányokat.

Fotó: makerspace.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük