Vége a szobacserkészetnek!

Beköszöntött a várva várt jó idő, dübörög a tavasz, zsong az őrsöd: vége a szobacserkészetnek, kifelé a csapatotthonból, irány a szabadba! Összegyűjtöttünk pár ötletet, amit most tavasszal érdemes kipróbálnod az őrsöddel!

Szerző: Zölner Anna

Számháború újratöltve

Itt az ideje kicsit újragondolni a jól bevált számháborút! Próbáljátok ki, hogy nem számokat tesztek a homlokotokra, hanem álarcokat az arcotok elé, amelyek egy-egy személyt ábrázolnak, valahogy így! Mennyivel hatékonyabb úgy tanítani az őrsödnek a híres nagy magyarjainkat például, hogy kinyomtatsz mindegyikről egy arcképet A/4-es méretben, lehetőleg erősebb papírra, aztán körbevágod, kivágod a szemeket és a füleknél gumit fűzöl bele. Aztán a szokásos módon két csapatot csinálsz, kiosztod a maszkokat és indulhat a háború, ahol most nem attól lesz hangos az erdő, hogy kétezernyolcszázhatvankettőőőőőő, hanem megvagy Kossuth Lajos, Szentgyörgyi Albert vagy Kölcsey Ferenc! A leolvasás akkor érvényes, ha helyes nevet mondott be az ellenfél, ha rosszul azonosította az erdőben rohangáló hírességet, akkor megy tovább a játék. Figyelem: a játék inkább kisebb létszámú csoportokkal játszható és kisebb terület is elég hozzá, mint egy klasszikus számháborúhoz. Természetesen nem csak nagy magyarokkal játszható a játék, csak rajtad múlik, hogy milyen kategóriát találsz ki kezdve az író-költőktől, a nagy egyházi személyeken át a híres politikusokig.

Vadászat kicsiknek és nagyoknak

Eljött a nagy túrák ideje! A kiscserkészeidet nem egyszerű lekötni egy szimpla kirándulással. Rohangálnak, aztán elfáradnak, aztán éhesek, aztán haza akarnak menni… Ismerős ugye? Készíts nekik kirándulós bingót, aminek a lényege, hogy az általad előre megadott dolgokra kell vadászniuk a túra alatt. A kirándulás előtt nézz utána, milyen természeti jellegzetességek vannak az adott környéken (növények, állatok, stb.) aztán készíts egy 5X5-ös (vagy persze lehet nagyobb is) táblázatot, ahol minden egyes négyzetbe beírsz egy dolgot vagy beteszel egy képet, amire vadászni kell, az az őrstagod fog nyerni, aki a legtöbb feladványt megtalálja, és így minden rubrikát kipipálhat a táblázatában. (Itt találsz egy mintát, persze ennél érdemesebb magasabbra lőni a színvonalat!)

2013-10-19 TTúra BP_JáBe-052 (1)

Még izgalmasabb vadászós játék a geocaching! Ennek a nemzetközileg közkedvelt játéknak Magyarországon is nagy sikere van. A geocaching lényege, hogy kirándulás közben GPS vagy okostelefon segítségével a megadott koordináták magasságában elrejtett kincsesládákat kell megkeresni. A ládák tulajdonképpen kis műanyag dobozok, amiket a mikróba szoktál tenni, a dobozkákban van egy kis füzet és toll, amibe a megtalálók bejegyzik, hogy ott jártak. Pár apró kincs is van a dobozokba, amit elvihetsz, ha teszel a helyébe valami más apróságot. A ládákat általában felfedezésre érdemes helyeken rejtik el, így nem csak a kincskeresés izgalma, de a természet szépsége is gyönyörködteti a lelkes vadászokat! A játék hazai képviselője a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE), amely Magyarország hivatalos geocaching honlapját üzemelteti, ahol megtalálod a ládácskák rejtekhelyeinek koordinátáit is.

Tavasz két keréken

Végre nincs túl hideg, sem túl meleg egy kiadós biciklizéshez! Íme pár igazán gyönyörű túraútvonal, amelyek egy nap alatt teljesíthetőek!
Matula bácsi, Tüskevár… A varázslatos Kis-Balaton körül remek lehetőség adódik a tekerésre. A kb 40 km-es túra Zalakarosról indul, Balatonmagyaród és Zalakomárom között érdemes lepattanni a nyeregről és megnézni a Bivalyrezervátumot, ami egy igazi kuriózumnak számít. Nem érdemes kihagyni a festői Kányavári szigetet és annak gazdag madárvilágát sem. A szigeten tanösvény segíti a tájékozódást, a közepén pedig egy kilátóból nézhetünk körbe. A túra részletes leírását itt találjátok, a rövidebbet pedig itt.

Vándorokkal tekerjük végig a Villány-Siklós Borúton! A túránkat érdemes Pécsről kezdeni, ekkor első állomásunk Palkonya lesz, amelynek kerek temploma és pincesorai igazi mediterrán hangulatot árasztanak. A borúton folytatódik tovább a túra, ahol a következő állomás a villánykövesdi pincesor, majd Villány a bormúzeummal és Siklós gyönyörű történelmi várával. Ezen a térképen alaposabban tanulmányozhatod az útvonalat!

Budapestiek tekerhetnek egy nagyot a Dunakanyarban Dunakeszitől Szobig végig van bicikliút, nem szükséges az egész távot teljesíteni, bármelyik településen megszakítható a túra és vonatra ülve gyorsan visszaérhetünk a Nyugatiba. Szintén Budapestről könnyen elérhető és egy nap alatt teljesíthető a Velencei tó kerülése, még akkor is, ha fagyizással, lángosozással, lábáztatással többször megszakítjuk a túrát.

Őrsi piknikezés

Szervezzetek őrsi pikniket! Nem csak a nyári táborban a Bi-Pi tűz alkalmas arra, hogy meghittebb pillanatokat töltsön együtt az őrs. Akár Budapesten belül a Kopaszi gáton, a Füvészkertben vagy a Filozófusok kertjében is leteríthetitek a pokrócotokat, de ha valami igazán szépre vágytok, akkor érdemes elmenni egy hozzátok közel eső botanikus kertbe. (Ehhez talán nem árt, ha kicsit idősebb az őrsöd, így nem arra kell figyelned, hogy mikor eszik meg a tiszafa bogyóját vagy dobálják szét a szalvétájukat.) A Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni botanikus kertjében például március-áprilisban kankalinok, sáfrányok és tőzikék szebbnél szebb változatai várják a látogatókat. Szintén gyönyörű növényeket láthattok a vácrátóti, a szarvasi vagy a zirci botanikus kertben. Ha már piknik, akkor érdemes feldobni valami különleges finomsággal! Az aktuális kedvencem a virágnyalóka, ami igazi tavaszi finomság lehet és némi olvasztott cukor, egy-két szép virág és hurkapálca segítségével el is készíthető! Azért az egyszerűbb finomságok sem elvetendőek, egy jó piknikhez bőven elég, ha visztek sok zöldséget, gyümölcsöt, pár zsömlét és házi készítésű szendvicskrémeket, mint például ez a finom körözött!