Ismét Országos Cserkésznap!

Április 23-án ismét lesz Országos Cserkésznap, idén Nagykovácsiban. Ez egy remek lehetőség arra, hogy találkozzunk egymással és felfedezzük a cserkészetünkben rejlő örömöket. A programokról és az idei év újdonságairól Hoffmann Feri cst. (118.) szervezőt kérdeztük. 

VL Őrsök vagy csapatok jelentkezését várjátok?

Alapvetően őrsök és egyének jelentkezését várjuk. A programok mindegyike olyan lesz, amelyen közösen lehet részt venni, így ha saját őrssel vesz részt rajta valaki, akkor nagyobb élmény lehet, de persze annak is megvan a szépsége, ha számunkra ismeretlen személyekkel veszünk részt egy-egy program elemen. Természetesen ha valaki egész csapattal kíván részt venni a cserkésznapon, nem zárkózunk el tőle, sőt kimondottan örülünk neki.

VL Hogyan és mikortól lehet regisztrálni?

Április 10-20 között lesz a regisztráció, és a konkrét programokra való jelentkezés. Minden információ és részlet megtalálható a Facebook eseményen, illetve az Országos Hírlevélben is közzétesszük a regisztrációs lehetőségeket.

Fotó: Karaba Tünde

Fotó: Karaba Tünde

VLMilyen újdonságok lesznek idén a cserkésznapon?

Az idei évben egyik újdonság, hogy nem Budapesten, hanem Nagykovácsiban, a Teleki-Tisza kastély parkjában lesz a program. Most szeretnénk inkább magunkra figyelni, mint a nagyvilágra. Nem a láthatóságunk a fő cél, hanem az hogy együtt legyünk, mi cserkészek és ebben a közösségben tegyünk majd valamit a nap során a környezetünkért. Ennek eredményeképp lesz többféle jótékonysági programlehetőség is a cserkésznap folyamán. Szeretnénk kicsit felhívni a figyelmet arra, hogy mi is lehetünk a mindennapok jótevői.

Újdonság lesz a Makerspace műhely által megvalósuló Little Bits foglalkozás, és magába a „Maker” munkába való betekintés. Pont a mai helyszínbejáráson megnézhettük mi is az alkotóműhelyt és az új 3D nyomtató működését, amely remélhetőleg a cserkésznapon is nyomtatni fog majd valamit.

Egy külön a cserkésznapra tervezett programelemmel készül a Budapest Interactive Game (BIG), akikről az elmúlt napokban lehetett pont itt, az oldalon olvasni. Ahogy ott is olvashattuk; „van benne kicsi szabadulószoba, városismereti séta, és képregényes, filmes ihletettség”.

Fotó: Karaba Tünde

Fotó: Karaba Tünde

Ezen felül lesz még több olyan kisebb program, amely a mindennapi cserkészéletnek nem része. Így hát többek között lesz vadonlakó program, rekeszmászás, akadálypálya, nagyszabású játékok a Felfedező Tábor jóvoltából, és lelki program is.
Mindezeken felül a többi programmal pedig szeretnénk a „klasszikus” cserkészéletet odavarázsolni Nagykovácsiba. Szeretnénk ha az elmúlt évek kiemelkedő programjai után most egy kicsit nosztalgiáznánk, hogy a cserkészetnek önmagában is milyen jó lehetőségei vannak. Bár valóban lesz pár extra feladat és állomás, de szeretnénk ha meg tudnák tapasztalni a résztvevők a túrázás örömét, vagy kipróbálni milyen több száz emberrel egyszerre számháborúzni, vagy éppen közösen alkotni valami maradandót, építeni, kézműveskedni, sportolni. Egy kicsit tehát lesz egy „cserkésztábori nap” hangulata a programnak, amiben vannak extra elemek is.


IMG_6862VL
 Milyen korosztálynak szól a program?

A fő programok cserkész, kósza és vándor korosztály számára szól, a regisztráció is nekik lesz elsődlegesen fontos. A programra kiscserkészeket is várunk, de kimondottan kcs programmal nem készülünk, viszont részt vehetnek minden olyan központi programon melyhez nem kell előzetes regisztráció. Ilyenek például a kézműves, a kitűző készítés, az akadálypálya, a közös napindító és napzáró játék, illetve alternatív túra lehetőség, úgyhogy szerintünk nekik is érdemes ellátogatni a programra.

 

VL Szeretnétek lenyomatot hagyni a közösségi médiában erről a napról? Pl.: lehet megosztani képeket #cserkesznap-pal?

Igen, mindenképp lesz ilyen, de nem egészen #cserkésznap, hanem ennél picit több, de ehhez el kell jönni, hogy kiderüljön mi is lesz! 🙂