Emlékezz!

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata arra bátorít mindenkit, hogy a Molotov‒Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján egy „Augusztus 23.” felirattal díszített, gyászszalagos kitűző viselésével, illetve a kitűző elektronikus verziójának internetes és közösségi oldalakon történő megosztásával emlékezzen meg a nácizmus és a sztálinizmus több millió áldozatáról. Az ESzEH kampányához idén 27 intézmény csatlakozott 10 különböző országból.

2008-ban az Európai Parlament nyilatkozatot fogadott el arról, hogy augusztus 23-át a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapjává jelöli ki, amelyet idén immáron hetedik alkalommal ünnepelhetünk meg. A náci Németország és a sztálini Szovjetunió között 1939. augusztus 23-án köttetett meg az az egyezmény, amely a második világháború tragédiájához és annak következményeihez – a koncentrációs táborokhoz, a Gulaghoz, a Holokauszthoz, a krematóriumokhoz és a munkatáborokhoz, majd ezt követően a hosszú éveken át tartó hidegháborúhoz és Közép-Kelet-Európa társadalmainak további elnyomásához – vezetett. A Molotov‒Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján emlékezünk meg mindazokról, akik a nácizmus és a sztálinizmus bűntetteinek következtében veszítették életüket.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ESzEH) arra bátorít mindenkit, hogy egy „Augusztus 23.” felirattal díszített, gyászszalagos kitűző viselésével, illetve a kitűző elektronikus verziójának internetes és közösségi oldalakon történő megosztásával emlékezzen meg a több millió áldozatról.

A kitűző mellé csatolt képeslapon, valamint a kampány grafikus anyagain szereplő áldozatok között megtalálható egy ismeretlen zsidó magyar fiú auschwitzi portréja, valamint gróf Batthyány Gyula festő – gróf Batthyány Lajos miniszterelnök dédunokájának – fényképe is, akit a II. világháború után koholt vádak alapján több évi börtönbüntetésre ítéltek. A portrék megrendítő képi dokumentumai a totalitárius diktatúráknak.

A kampányhoz idén 27 intézmény csatlakozott 10 különböző országból. A megemlékezés szimbólumait – képeslapokat és kitűzőket – önkéntesek osztják szét Európa több nagyvárosában, köztük Budapesten. A magyarországi kampány partnerei a Gulag Emlékbizottság, a budapesti Holokauszt Emlékközpont; a Magyar Cserkészszövetség és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.