Regös hétvége

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség a 2019-es évet Regös hétvégével indította.  A programnak Mórahalmon a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola adott otthont. Pénteken megérkezve Csizmadia Anna, Junior Príma-díjas népdalénekes tartott foglalkozást a résztvevőknek Bácskertes népviseletéről, népszokásairól, a palócságról. További részleteket itt olvashattok.

A regös hétvégén a néprajzfoglalkozás után gyönyörű tisztaforrású kupuszini népdalokat tanulhattak a résztvevők. A cserkészek az estét népmese maratonnal zárták. Acserkészek egyebek mellett még népi gyógymódokkal ismerkedhettek meg délelőtt, ahol finom gyógyfőzeteket, teákat kóstolhattak, majd a kalandos keretmesés állomások után egy közös teaház látogatással és egy gyógynövényekről szóló kvízzel zárták a délelőttöt. Ebéd után a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola kézműveseitől a makramé és a gyékény készítésének a fortélyait leshették el. Nemcsics Kinga népi játékokat tanított, amiket később az őrsi foglalkozásokon is felhasználhatnak majd.

Délután Hajós Erika, a Meseszó Egyesület mesemondója látogatott el a regös programra, aki szép mesékkel ajándékozta meg a résztvevőket. Az estét a táncház koronázta meg. Lackó Bálint táncoktatóval a táncházról és a cserkészekkel való munkáról beszélgettünk. Úri Szűcs Réka cst. (52. Szabadka) interjúja.

ÚSZR:Hogy érezted magad a táncház alatt, milyen volt cserkészekkel dolgozni?

LB:Nagyon tetszett az aktív jelenlét, és a pozitív hozzáállás, a közvetlen és barátságos légkör.

ÚSZR:Milyen táncokkal ismerkedhettek meg a résztvevők a táncház alatt?

LB:A Rozsdamaró zenekar kíséretében rábaközi polgári táncokkal kezdtük az ismerkedést, majd miután bemelegedtünk, tovább fokoztuk a hangulatot a rábaközi hagyományban még mindig élő csárdással és friss csárdással. A táncházat végül jó, ropogós moldvai táncokkal zártuk. Sikerült úgy feltüzelnünk a hangulatot, hogy a táncházvégi cserkész köszönet nyílvánítás még mindig zúg a fülemben.

 Vasárnap a vízhez kötődő hagyományokkal foglalkoztak a cserkészek, majd meglátogatták a tájházat. A regös hétvégét ízletes halászlével és a Mórahalmi Rétesház réteseivel zárták. A program után Teleki Árpádot, a 14.sz. Szent Imre herceg cserkészcsapat őrsvezetőjét kérdezte Úri Szűcs Réka:

ÚSZR:Örültél-e, hogy meghirdetésre került egy ilyen típusú program a szövetségben?

Teleki Árpád:Nagyon örültem annak, hogy pár év után újra megszervezésre került egy ilyen program. Köztudott, hogy nagyon régóta táncolok és ápolom a hagyományokat. Szerintem nagyon fontos, hogy ilyen programokkal segítsenek engem a cserkészek is, és hogy a többi cserkésznek is nyújtsanak ilyen élményeket, akik esetleg nem állnak annyira közel a néptánchoz vagy a néphagyományokhoz.

ÚSZR:Ha két emlékezetes élményt kellene mondanod a hétvégéről, melyek lennének azok?

TÁ:Nekem a legemlékezetesebb programok a népmesék meghallgatása a mesemondótól és a táncház volt.

A regös programot a Lépj át a határaidon! című projekt támogatta.