Felnőtt felkészítő hétvége 4. hétvégéje

A 3. kerületi felnőttképzés negyedik, egyben záró, hétvégéjére szeptember 20. és 22. között került sor a Kőszegi-hegységben. Az osztrák határhoz közeli Keresztkúton egy turistaházban volt a szállásuk minden lakott területtől távol, szarvasbőgés és madárcsicsergés közepette.

Pénteken a szállás elfoglalását, majd a vacsorát követően a nyári táborok tapasztalatait osztották meg egymással. Mivel a résztvevők többségének ez volt az első tábora, így a programoktól kezdve az építményeken át a tábori szertartásokig, és nem utolsó sorban a különböző fürdő, illetve latrina megoldásokig minden élmény volt.

Szombaton egynapos túrára mentek, melynek keretében a Kőszegi-hegység számos látványosságát érintették. Mindig 2-2 főnél volt térkép, ők vezették a társaságot a megadott pontokra. A kirándulás első állomása a honfoglaló vezérekről elnevezett Hétforrásnál volt. Itt két csapatra oszlott az őrs, és versenyeztek ki tud gyorsabban elkészíteni egy csajka teát. Nagyon ízletes szeder-csalán, illetve zöldtea készült el rövid időn belül. Majd egy meredekebb kaptatón felmásztak az Óház-kilátóhoz, ahol térkép betájolását mutatták be a csapatok. Az ebédet követően fogták a náluk lévő kötelet és a mosómedve kört próbálták ki. A gyakorlat, majd az azt követő feldolgozás során megbeszélték a csoport és egyének kapcsolatát; ki mennyire bízik a csoportban, magában, mennyire tud ráhagyatkozni a többiekre, észreveszik-e a csoport teherbírásának határait…stb.

A következő megálló a cserkésztörvényről szólt. Először kevésbé komoly, játékos formában volt lehetőség számot adni a jelölteknek a tudásukról, majd mindenki megosztotta a többiekkel melyik a kedvenc pontja és miért. A Sziklaforrásnál egy létra készítése volt a feladat, amelyen felmászva le tudták fényképezni egy, a sziklafalon nyíló cikláment. A túra vége csöndes elmélkedésben telt. Mindenki átgondolhatta miért szeretne fogadalmat tenni, biztosan vállalni akarja-e a cserkésztörvényben megfogalmazott értékek felé való törekvést.

Visszaérkezve a szállásra felvették az egyenruhákat, majd az izgalom oldásaként játszottak. Közben megérkeztek a fogadalom helyszínére a mentorcsapatok vezetői és a kerületi vezetők. A jelöltek az éjszakai erdőben fáklyák fénye mellett tették le a felnőttcserkész fogadalmukat, majd a meghívott vendégeikkel együtt egy közös sütögetést, ünneplést tartottak.

Másnap az egy éves felkészítés utolsó napján a búcsúzáskor mindenki büszkén viselte a egyenruháját és rajta a levendulákkal hímzett barna nyakkendőjét.

A felkészítő hétvégét a Lépj át a határaidon! projekt támogatta.