Erszénykészítés- és gyűjtés az ausztrál tüzek árván maradt állatainak

Bizonyára sokan tudjátok, hogy Ausztrália már hónapok óta küzd a megfékezhetetlennek tűnő erdőtüzekkel. A hírekben látott képek, videók sokunkban felébresztik a tettvágyat, de nem mindig tudjuk, hogy hogyan segíthetnénk ilyen messziről. A tüzekben az élővilág hatalmas károkat szenved, rengeteg növény és állat pusztul el, vagy marad árván. Az alábbi kezdeményezéssel az utóbbiakon szeretnénk segíteni.

Az ausztrál Wildcare Australia Inc. szervezet felhívására a Magyar Cserkészszövetség “erszénykészítő – és gyűjtő” akcióba kezd, amelyhez bárki (cserkész, őrs, raj, csapat, szülő stb.) csatlakozhat.

Élővilágunk egyedülálló kincseit veszíthetjük el

Ausztrália növény- és állatvilága a világunkban egyedülálló, mert évmilliók óta elkülönült a többi kontinenstől. Egykor Ázsia keleti részéhez csatlakozott, de 50 millió éve különvált. Abban az időben háromféle emlőscsoport népesítette be Földünket: a tojással szaporodó kloákások, az erszényesek és a méhlepényesek. A kloákás és az erszényes emlősök 50 millió évvel ezelőtt érkeztek Ausztráliába, mielőtt a tenger végképp elválasztotta volna az ázsiai földrésztől.

A végeláthatatlan síkságokat kenguruk népesítették be, itt telepedtek le a kisebb erszényesek, mint a talajba vájt alagutakban közlekedő csupaszorrú vombat és a patkánykenguru. Az északi erdők fáin erszényes kuszkuszok, mókusok és koalák éltek. A leginkább az európai farkasra emlékeztető tasmán tigris volt a csúcsragadozó, mely 80 éve már teljesen kihaltnak számít a térségben. A legtöbb állatfaj egyébként is Ausztráliában halt ki, az elmúlt kétszáz évben nagyjából 34 tűnt el. Vagyis számos állat és növényfaj tűnt el röviddel azután, hogy az első emberek megtelepedtek e vidéken, míg mások az európaiak letelepedésével pusztultak ki, köztük az erszényes farkas.

Ez az egyedülálló, egykor gazdag állatvilág most végképp nagy veszélybe került!

A szeptember óta pusztító bozóttüzekben a Sydney-i Egyetem becslése szerint 480 millió emlős, madár és hüllő pusztult el. A kutatók szerint több állatfaj teljesen eltűnhet a Föld színéről. Az állatok jelentős részével közvetlenül a tűz végez, sokakkal pedig éhhalál vagy a menedékhelyük megszűnése. Ausztrália egyik emblematikus állatfaja, a koala különösen veszélyeztetett. A kormány szerint a tűz által leginkább érintett Új-Dél-Walesben a koalák 30 százaléka égett, fulladt meg eddig.

 

Kiknek készül ez az erszény és miért van rá szükség?
Az erszényes állatok árván maradt kölykeit szervezetten mentik az állatvédő szervezetek munkatársai, majd különböző anyag tasakokba teszik a gondozók, amelyeknek funkciója, hogy a szüleik erszényét helyettesítse. Ezekben fejlődnek, amíg elég nagyok és bátrak nem lesznek ahhoz, hogy visszatérjenek a már biztonságosnak ítélt vadonba. Többféle forma és típus létezik, mi a Wildcare Australia Inc. által közreadott verziókhoz csináltunk leírást.

Az erszénykészítés menetét lépésről lépésre itt találjátok.

 

 


Mennyi erszényre van szükség?
A tasakokat rendszeresen cserélni kell (néha minden egyes etetésnél), így minden joey-nak (így nevezik az erszényes állatok kölykeit) legalább 30 zsákra van szüksége. Az amúgy is – és jelen szomorú helyzetben kifejezetten – elfoglalt gondozók számára nagy segítség, ha nem kell mindennap mosniuk, és több erszény áll a rendelkezésükre.

 Gyűjtés:
Az elkészült erszényeket a Magyar Cserkészszövetség projektirodájában gyűjtjük, hétköznap 9-től 17 óráig. (Előzetes egyeztetés alapján más időpontban is lehetséges)

A gyűjtést a következő két hétre tervezzük, így (első körben) január 30-ig van lehetőség leadni az erszényeket.
Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 61. I. em. 1. a. (kapucsengő: 13)

Ausztrália:
Az elkészült erszényeket a Wildcare Australia Inc. szervezetnek küldjük ki, akikkel már felvettük a kapcsolatot a tervezéskor, így tudnak az akcióról.
Az
eredeti felhívás itt érhető el. 

Szerző: Nagy Emese, Száler Tímea