A Hatkertől Hongkongig, erdőkön és parkokon át – Bende Jucó élménybeszámolója

Kedves Cserkésztestvérek!

Bende Judit csst., azaz Jucó vagyok, a VI. Kerületi Külügyi Bizottság Elnöke, és az, amit most elmesélek, a sokadik megerősítés volt, hogy ez az én utam. A külügyi programok minden egyes alkalommal olyan energiákkal töltenek fel, amik utána sok-sok évig visznek előre. Szeretettel osztom meg veletek a megélt tapasztalataimat a Hatker–Hongkong online találkozóról!

📸: Bende Judit

2021.11.18-án történt, hogy a World Scout Youth Forum során kialakult ötlethalmazból valóság lett. Révfülöpön ültem, néztem, ahogy a Balaton nagy békességgel terpeszkedik, és beszélgettem egy spanyol lánnyal, akivel Franciaországban egy másik cserkészprogramon szobatársak voltunk.

Az ötletet megspékelte egy kevés balatoni szellő, a napsütés és az ismeretes vírushelyzet okozta elvágyódás fokozódása. Az ötlet pedig:
a VI. Kerületi Külügyi Bizottság és különböző országok online találkozója, mely során megosztjuk egymással a cserkész létnek a hasonlóságait, különbségeit.

📸: Addison Ng

A Fórumon egy őrsben voltam Addisonnal, aki Hongkongban aktívan cserkészkedik, így felvázoltam neki az ötletet, és nagy lelkesedéssel csobbantunk bele a szervezésbe. Az alapok és egy bemelegítő online beszélgetés után kitűztünk egy dátumot, és Faludi Réka Elnökhelyettes csst. segítségével folytattuk a program részleteinek pontosítását.

Elérkezett a kiszemelt csütörtöki nap és az egész KKB nagy izgatottsággal várta, hogy milyen másfél–két órának nézünk elébe…

Lelkesen bemutatkoztunk mind a 18-an (ebből 6 magyar), majd egy rövid köszöntéssel kedveskedtünk Addisonnal.
Dorka prezentációja volt soron, mely a táborozásról, tábori ételekről, szokásokról, körülményekről szólt, és ámulva nézték távoli barátaink, hiszen ők még soha nem láttak erdőt! Ugyanis habár Hongkong 40%-a parkokból áll, erdő nincsen.

📸: Addison Ng

A következő bemutató során a fishball/fish dish volt a téma, illetve a street food és különféle szokások, melyek Taiwan és Japán környékéről szivárogtak be a mindennapi étkezésekbe. Megtudhattuk, hogy az apró ország 1 millió USA dollárért árul egy lakást, és erőteljes ellentétek vannak a társadalmi rétegek között.

📸: Addison Ng

A továbbiakban Illés vázolta fel a magyar nyelv szépségeit és nehézségeit, illetve a magyar cserkészet alappilléreit, beszélt az egyenruháról és az ország földrajzi adottságairól (ez hasznos volt, mert többen Hongkongból nem tudtak semmit Magyarországról). Nálunk a nyakkendők színe életkor és képesítés alapján változik, míg náluk van egy nemzeti (zöld + a zászlón is látható virág), amelynek csapatonként eltérő színű, csíkozású a mintázata. Kisebb csodálkozási és nevetési hullámot váltott ki, hogy a kantoni nyelv 6 tónusát próbáltuk utánozni, ami számunkra nagyjából… teljesen irreleváns volt, hiszen az összes ugyanúgy hangzott. A példának hozott szó kiejtése az angol „fun” szóval egyezik, így el lehet képzelni, hogy 18 cserkész a világ két távoli pontján a szobában ülve hangosan mondogatja, hogy „fÁnn-FáNN-Fánn…” A szó jelentése tónusonként teljesen eltérő, tehát magas szintre emeltük az összezavarodást.

📸: Bende Judit

Szó volt továbbá a tábortüzekről, a cserkésztalálkozókról, a Venture Scout Competitionről és a Tai Tam Scout Centre berendezkedéséről.

Én nagyon sokat tanultam a találkozó során elhangzottakból és a továbbiakban folytatni fogjuk az ilyesfajta programok szervezését. Több országgal is folynak az előkészületek, illetve célul tűztük ki, hogy egy nagyobb lélegzetvételű Ázsia–Magyarország-beszélgetést is tartsunk a közeljövőben.

Zárásképpen szeretném Gergely Dorottya és Lukács Illés KKB-tagok gondolatait tolmácsolni:
Dorka: „Jó volt beszélni a cserkésztáborunkról. Az itthoni cserkészek nem érzékelték volna ennyire különlegesnek, hiszen nekik ez a természetes, de a hongkongiaknak ez egy teljesen új környezetet jelentett. Tanulságnak azt emelném ki, hogy mennyire ugyanolyanok vagyunk, annak ellenére, hogy még soha nem találkoztunk személyesen és több ezer km választ el minket egymástól. A legjobb érzés az volt, hogy nekünk vannak erdőink, és ráébresztett, hogy ezért mennyire hálás vagyok!”

📸: Bende Judit

Illés: „Nagyon jó volt látni, hogy egy ilyen távoli ország cserkészei, akiknek különböző lehetőségeik vannak, mint nekünk, meglehetősen hasonlóan élik meg a cserkészetüket. Mindig élvezet olyan testvérekkel társalogni, akik hasonlóképpen testvérként kezelnek minket. Bizonyára lesznek olyan élethelyzetek, amikor eszembe fognak jutni az elhangzottak. A „mit viszel haza” kérdésre azt mondanám, hogy… „az egészet!”

📸: Addison Ng

Ez az online nemzetközi találkozó volt az első a hatkerben, és bizton állíthatom, hogy nem az utolsó!

További jó munkát kívánok a VI. ker. KKB nevében!

Szeretettel:
Jucó