Összetartozásunk Tüze – Gyújtsuk meg idén is!

Idén is hívunk titeket, hogy csapatotokkal gyújtsátok meg az összetartozás tüzeit, ahogyan teszik ezt a világ minden táján élő testvéreink! A kezdeményezés hivatalos támogatója a Magyar Cserkészszövetség is. Tájékozódni és regisztrálni is az esemény honlapján tudtok, amit tehát mindenképp keressetek fel!

A tűz az emberiség egyik legősibb, legalapvetőbb szimbóluma, az összegyűlés, a történetmesélés, a múlt megelevenítésének, az együvé tartozásnak is jelképe. Cserkésztáborokban gyakran vidám estéket töltünk együtt a tűz körül.

De mit is csináljunk az Összetartozás Tüze lángjainál? 

 

Azt javasoljuk, hogy összetartozásunkat a tűzgyújtás mellett azzal is erősítsük, hogy például közösen elmondunk egy imát, elénekeljük a Himnuszt, elmondunk egy ide illő verset, beszélgetünk a tűznél stb. Mindezekre bőven találhatunk konkrét példákat is a Magyar Cserkészszövetség Trianon-munkacsoportja által készített Trianon cserkészpedagógiája – Tábortüzek c. rövid dokumentumban, aminek elolvasására mindenképp bátorítunk titeket!

 

Két éve indult kezdeményezésünk összmagyar eseménnyé, hagyománnyá vált

 

Ahogyan az esemény honlapján is olvasható, hamarosan ismét fellobbannak több földrész nagyon sok országának településein, közösségeiben egyszerre, a Nemzeti Összetartozás Napján, 2022. június 4-én, budapesti idő szerint 20:22-kor az összetartozásunkat is szimbolizáló lángok.

Az idei évben az Ukrajnában dúló háború miatt, annak mielőbbi befejezéséért ezek a lángok a Béke Tüzei is lesznek

– írják a szervezők.

 

 

Keressük fel közösen az emlékezés helyeit! 

 

A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából fejlesztette a Magyar Cserkészszövetség a trianon100.cserkesz.hu oldalt is. A Határtalan barátság nevű programról is olvashatunk, de módszertani megfontolásokat, javaslatokat is találhatunk a felületen. Sőt, érdemes lehet rá ellátogatni azért is, hogy egy-egy túracélpontot válasszunk magunknak!

A történelmi Nagy-Magyarország területéről 100 túracélpontot választottunk ki, amely látogatásra méltó, mert:

  • Trianonhoz, az 1920-szal kezdődő és azutáni határmódosításokhoz, vagy

  • cserkészetünkhöz, cserkészmúltunkhoz, vagy egyszerűen

  • magyarságunkhoz, nemzetünk múltjához tartozik.

 

Olvass tovább! 

 

Minden találkozás ajándék! – Beszélgetés egy kárpátaljai magyar cserkészvezetővel: összetartozásról, cserkészetről, a közös tűzgyújtásról.