„EGY KISGYEREK ILYEN KÖZEGBEN ELINDULHAT A NORMALITÁS FELÉ” – interjú Nagy Annával

Augusztusban és szeptember elején a Magyar Cserkészszövetség és az Egyszülős Központ együttműködésében jött létre a Cserkész Kuckó. Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője mesélt nekünk a Központ Magyarországon egyedülálló tevékenységéről, a Kuckó gyerekek lelkét gyógyító hatásáról, valamint annak a fontosságáról, hogy egyénként a saját kis léptékünkkel is tehetünk valamit ebben a nehéz helyzetben.

Milyen indíttatásból indult az Egyszülős Központ?

Az Egyszülős Központ mögött egy idén már tizenhét éves alapítvány áll. Amikor egyedül maradtam a kisfiammal, akkor szembesültem azzal, hogy az olyan családoknak, mint amilyenek mi is voltunk, nin cs egy támogató közege, ahova fordulni lehetne. Az egyszülőség gyakorlatilag az élet minden területére kihat, mind a gyerek, mind a szülő életére. Hatással bír a munkavállalásra, a napi logisztikára, a társas kapcsolatokra, az anyagi helyzetre és még sok más területre. Így született meg ez az alapítvány, amely egy igazi alulról építkező civil szervezet. Nagyjából tíz évbe telt, mire az első egyszülős központunk megnyithatott. Jelenleg Magyarországon ma 300 000 egyszülős család van, ez több mint félmillió egyedülálló szülővel nevelt gyereket jelent. Ez egy óriási tömeg, ennek ellenére a miénk az egyetlen civil szervezet, ami ezekkel a családokkal foglalkozik.

 

 

Miben tudjátok támogatni az egyszülős családokat?

Az egyszülőség az élet szinte minden területére kihat. Úgy látjuk és azt is valljuk, hogy ahol nekik kérdésük vagy gondjuk van, ott nekünk feladatunk van. Jogi tanácsadást és pszichológiai segítséget is biztosítunk, valamint állásközvetítésben és korrepetálásban is tudunk segíteni. Különböző gyerekeknek és felnőtteknek szóló rendezvényeket is szervezünk, nyaralásokat és táboroztatásokat. Az elmúlt négy évben több, mint hetvenféle programunk volt, és több, mint 28000 családnak nyújtottunk valamilyen támogatást. Minden szolgáltatás ingyenes, csak egy Egyszülős Kártya kiváltása szükséges, aminek az éves díja 500 forint, azonban, ha ez valakinek nehézséget okoz, el tudjuk engedni.

Hogyan élted meg az ukrán krízist? Volt-e valamilyen akció, amibe te vagy az Egyszülős Központ becsatlakozott?

Mondanám azt, hogy akik átjöttek Ukrajnából, Kárpátaljáról, ők szinte mind egyszülősök, hiszen legtöbbször anyukák jöttek a gyerekekkel, de nem ezért éreztük, hogy nekünk dolgunk van ebben. Olyan családokról van szó, akik bajban vannak. Amikor február végén kitört a háború, a következő héten már teherautóval mentünk a határra, majd utána többször is. Én magam is vezettem teherautót. Mindent vittünk, amire szükség volt a határ mindkét oldalára, tartós élelmiszert, tisztálkodószert. Amikor a BOK csarnokba kerültek a Budapestre érkező menekültek, akkor ott becsatlakoztunk a gyermekfelügyelethez, de oda is vittünk tárgyi adományokat, amikre ott szükség volt. Azt gondolom, hogy egy civil szervezetnek egy ilyen helyzetben dolga van. Amikor a Cserkészszövetségtől jött a megkeresés, hogy esetleg egy napközi felállításában tudnánk-e együttműködni, nem is volt kérdés.

 

 

Milyen kép élt eddig benned a cserkészekről?

Valahogy mindig az volt a képem, hogy a cserkészek az erdőben mindenféle kreatív, bátor és jópofa dolgot csinálnak sok-sok gyerekkel. Az, hogy ez a fajta tevékenység is belekerült a cserkészek életébe, szerintem borzasztóan fontos. Én azt láttam az elmúlt években, mióta civil szervezetet vezetek, hogy részben van a nagy cél, a nagy ügy, amivel a szervezet foglalkozik, másfelől ott vannak a mindennapokra lefordított kisebb feladatok. Például nagyon fontos látni, hogy tudunk 8-10 kisgyereknek úgy napi felügyeletet és ellátást biztosítani, hogy ő jól legyen, egy kicsit fel tudja dolgozni az őt ért traumákat, ugyanakkor a szülőknek lehetőséget adni, hogy megágyazzon annak az életnek, amit itt fognak vezetni. Nagyon fontos, hogy ezekre a feladatokra a Magyar Cserkészszövetség ilyen gyorsan és jól reagált.

Mi az a rész, amit ti adtatok bele ebbe az együttműködésbe?

Mindkét budapesti központunkban voltak napközis táboraink. Az, hogy mi ezt a helyszínt mindenféle ellenszolgáltatás nélkül ennek a programnak a rendelkezésére bocsájtottuk, nagyon természetes és magától értetődő volt. Ezek a helyszínek ismerik azt, amikor gyerekek táboroznak. Azt láttuk, hogy alkalmasak erre, és a gyerekek szeretnek idejárni. Ebben a nagyon barátságos és nagyon gyerekeknek való környezetben egy kisgyereknek sokkal könnyebb valahogy a normalitás felé indulni abból az őrületből, amiből jön. Lélekgyógyító hatású az a fajta nyugalom és gondoskodás, amit itt kapnak.

 

 

Milyen kihívások voltak a közös munkában?

Ez az első alkalom, hogy a cserkészszövetséggel közösen csináltunk valamit. Gyakorlatilag az elejétől kellett megismernünk egymást. Ez a közös cél nagyon fontossá teszi azt, hogy jól is tudjunk együttműködni. Ha bármikor felmerült valami, akkor azonnal válaszokat tudtunk adni és kapni, azt gondolom ez nagyon jó együttműködés.

A Cserkész Kuckó eredeti formája az iskolakezdéssel átalakult. Ti mit kaptatok ettől a programból?

Nagyon hálásak vagyunk, hogy a részei lehettünk ennek a programnak. Nagyon hálásak vagyunk, hogy valamit hozzá tudtunk tenni ehhez a munkához. Természetesen az Egyszülős Központban is elindul lassan az élet, de biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan lehetőségek, amikben együtt tudunk működni a jövőben is. Mi nagy örömmel veszünk részt benne, mert ezek fontos célok.

Személy szerint mivel gazdagodtál a menekülteknek való segítés közben?

Amikor ilyen óriási nagy probléma van a világban, ráadásul ennyire közel hozzánk, és aminek a következményei tovább gyűrűznek a világban, akkor az egyén nagyon tehetetlennek érzi magát.  Úgy érzi, hogy vele csak történnek a dolgok és neki semmi lehetősége nincs arra, hogy valamit kezdjen ezzel a helyzettel. Tízmilliók nem tudnak mit csinálni, nem tudnak lépni vezetők és államfők, nem történik változás. Egy önmagát tehetetlennek és dühösnek érző kisembernek nagyon fontos feloldási lehetőség az, ha amit a saját keretén belül tenni képes, azt megteszi. Ha lehetséges élelmiszert vinni, akkor azt visz, ha be kell fogadni egy kisgyereket, akkor azt fogja tenni, ha éjszaka kell vigyázni a frissen érkezett gyerekekere, akkor azt teszi. Mindenki megtalálhatja azt a helyet, ahol a saját maga méretével, dimenzióival tud segíteni.

 

A Cserkész Kuckó a UAct, azaz az UNICEF és az Európai Cserkészrégió közös menekültsegítő projektjének keretében valósul meg. 

 

Hajdú Márton