Kutyameleg

Tikkasztó hőség, majd ránk zúduló özönvízszerű viharos eső! Júliusban egészen szélsőséges időjárásunk van. Mi újság az állatkertben, az állatok hogy bírják?

A kánikula nem ér minket készületlenül – nyugtat meg Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője -, hiszen ez a 150. nyarunk. Ezzel együtt az állatok között e tekintetben vannak különbségek: egy részük a hazainál melegebb éghajlatról való, de kétségkívül, egy szibériai tigris vagy egy hóbagoly hűvösebb éghajlaton honos. Az állatok tartási körülményeit úgy kell megtervezni, hogy olyan férőhelyet biztosítsunk számukra, amiben egyaránt vannak napos és árnyékos területek, melegebb vagy hűvösebb zónák, amelyeket pillanatnyi igényeik szerint ők maguk választhatnak meg. Hiszen még a forró, trópusi égövi állatok sem sütkéreznek folyton a napon.

TUDTAD?

A kánikula latin szó, jelentése kis kutya, kutyus – a canis = kutya szó kicsinyítő képzős alakja. Az ókorban római csillagászok megfigyelték, hogy a Nagy Kutya (Canis Maioris) csillagkép legfényesebb csillaga a nyár közepén egyszerre kel a nappal. Ez a csillag a Szíriusz, melyet neveznek Caniculának, vagyis Kis Kutyának is. Ezek az ókori csillagászok úgy vélték, hogy a Szíriusz okozza a nagy nyári hőséget. A mai tudomány ezt az elképzelést elveti, hiszen a Canicula 80 trillió kilométernyi távolságban található a Földtől, így nem befolyásolhatja időjárásunkat, azonban elnevezés megmaradt. A „kutyameleg” kifejezésünknek nincs köze a római eredetű kánikulához, a „kutya” szó szitokszóként való használatához annál inkább…

mcs24_varosidzsu006

Sok állat szeret pancsolni, főleg a nagy melegben. Ez nem csak az fókákra vagy a pingvinekre igaz, hanem például az elefántokra is, ők nagyon szeretnek lubickolni. Nekik olyan medencéjük van, amelyben a fejük búbjáig elmerülhetnek! Nem is beszélve a vízilovakról, akik szinte az egész életüket vízben töltik.

Vannak olyan állatok is, akiknek ezeken kívül más hűsítő trükköket is be kell vetni. A pingvineknek árnyékoló vitorlákat szereltek fel, hiszen ezek a madarak nem kizárólag a déli sarkvidéken botorkálnak. Pingvinek élnek egyenlítő közeli térségekben is, például a Galápagos szigeteken, az állatkertben látható pápaszemes pingvinek pedig a Dél-afrikai partvidéken élnek, ezzel együtt jó néven veszik az árnyékolót és a hűs vizű medencét. A kifutójuk fölött párakapukat helyeztek el, ami alá előszeretettel állnak be hűsölni a pingvinek. Ezek a vízködöt előállító kapuk a látogatókat is lehűtik, többet is elhelyeztek az állatkert területén.

Fontos még, hogy minden állat jusson megfelelő ivóvízhez, már amelyik igényli, egyes állatoknak elég a táplálékban található víztartalom a hűtési rendszerük működéséhez – magyarázza Hanga Zoltán. Ez állatfajonként és csoportonként különböző lehet. Vannak olyan állatok, például a teve, amelyek izzadni tudnak, mint az emberek, mások lihegnek – a lényeg a párolgás, ami hőt von el a szervezetből, így hűt. A párologtatáshoz viszont vízre van szükség, ezért kell nyáron sok folyadékot inni. Vannak olyan állatok is, akik kifejezetten élvezik, ha locsolócsövet irányítunk rájuk, ilyenek az elefántok.

mcs24_varosidzsu008

A jegesmedvék nem okoznak fejtörést az állatkert gondozóinak, mert hiába fürkésszük a Kissziklát, ott most nem lakik jegesmedve. Más macik azért akadnak, például a szibériai barnamedvék, és egyes majmok és vízilovak is, akiket egyedi jégnyalókával boldogítanak gondozóik. Kinek mi kerül a hatalmas jégkrém formába, a vödörbe? A majmok jeges nyalókájának alapja a gyümölcs, míg a medvék hideg halhoz jutnak hozzá a kitartó nyalakodás végén.

Ami biztos, hogy fel kell készülni az extrém időjárási eseményekre. Nem feltétlenül az állatok vannak veszélyben, hiszen normális körülmények között ők a szabad ég alatt élnek, még sokszor olyan lehetőségük sincs, mint az állatkertben, ahol mindig biztosítanak nekik védett zugot jég, fagy, vagy nagy hőség idején. A valódi problémát a hirtelen érkező esők jelenthetik, amikor nincs elég ideje levonulnia a csapadéknak, másrészt vihar esetén komoly károk is keletkezhetnek. Hála a gondos faápolásnak és az állomány ellenőrzésének, a közelmúlt nagy viharai alig tettek kárt az állatkerti növényekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük