Szereted a halat? Ha nem, ezzel a fogással bekerülhet a kedvenceid közé. Ez a hal hófehér húsú, ízletes fajta, földközi-tengeri tenyészetekben él. Nem kell aggódni a szálkák miatt sem, mert könnyen lefejthető a hús a gerincoszlopról. Arról nem is beszélve, hogy a halak a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket és számos vitamint is tartalmaznak, ugyanakkor a halas ételek könnyen emészthetőek, nem fenyegetik a vonalainkat és még finomak is. Irány a piac, halkereskedés! Kaphatsz halat egészben, zsigerelve, filézve, patkóra vágva, minél inkább szálkátlanítva, egyértelműen pikkelyezve, ami már konyhakész. Ahogy a hentesnél, úgy a halasnál is kérheted, hogy vágja fel a szeleteket.
Sütőben sült tengeri sügér (branzínó) zöldfűszer-csokorral töltve, tejszínes burgonyapürével, roston sült gombával
Hozzávalók
- 1 db tisztított, zsigerelt, pikkelytelenített tengeri sügér
- 1 citrom
- 2 dl tejszín
- 1 csokor friss tárkony
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 szál citromfű
- 1 szál póréhagyma
- 15 dkg vaj (a fűszervajhoz)
- 5 dkg vaj a burgonyapüréhez
- 3 db fokhagyma
- 2 cl konyak (elhagyható)
- szőlőmag vagy olívaolaj
- 1 kg tisztított burgonya
- 30 dkg csiperkegomba
- só, őrölt feketebors
Elkészítés
Készítsünk fűszervajat: konyhai robotgépben aprítsuk fel a petrezselymet (szár nélkül) és a fokhagymát.
Tegyük bele a vajat, mixeljük tovább, majd amikor szép krémes, öntsük bele a konyakot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A tisztított branzinó hasüregét kenjük be a fűszervajunkkal, majd tegyük bele az összekötözött tárkonyból, citromfűből és póréhagymából álló fűszercsokrot.
Irdaljuk be a hal mindkét oldalát egy éles késsel, majd a résekbe kenjünk kevés olívaolajat, és helyezzünk beléjük 1-1 fél citromgerezdet.
Kenjük meg az egész halat kevés (szőlőmag)olajjal, majd tegyük a 170-180 fokra előforrósított sütőbe 25-30 percre.
Készítsük el a burgonyapürét, sózzuk-borsozzuk, majd öntsük hozzá a felforrósított tejszínt, és adjunk hozzá kevés vajat, majd keverjük össze.
Serpenyőt hevítsünk szárazon, majd amikor forró, öntsünk bele kevés olíva- vagy szőlőmagolajat. Tegyük bele a tisztított és szeletelt gombát, só és bors mehet rá, majd erős lángon süssük meg.
A megsült halat óvatosan emeljük ki a sütőből, helyezzük egy tányérra, majd kanalazzunk mellé kevés sült gomba köretet, és tálaljuk a burgonyapürével.
Szerző: Nagy Emese