Légy te a helyi koordinátor!

A 72 óra kompromisszumok nélkül októberi önkéntes akció szervezői még a hét végéig várják, hogy felismerd magadban a jövő nagy logisztikusát, rendezvényszervezőjét, multitasking bajnokát! Itt a lehetőség, hogy kipróbáld magad nagy kockázatok nélkül!

A helyi koordinátori csapatba olyan lelkes, 18 év feletti keresztény fiatalokat keresnek, akik otthonosan mozognak az ifjúsági programok világában, nyitottak a más felekezetekkel való együttműködésre és kapcsolatteremtésre, és szívesen áldoznak idejükből egy jó ügy előmozdítására. Ha szereted a fiatalokat és az önkéntességet, ha szeretsz programokat szervezni, és szeretnél egy lelkes, pörgős társaság tagjaként új tapasztalatokra szert tenni egy országos összefogásban, akkor köztük van a helyed! Darvas Márton főkoordinátort kérdeztük.

VL: Mekkora esélyekkel indul egy kisvárosi vagy falun élő fiatal ezért a munkáért?

Abszolút nagy eséllyel, ugyanis nincs konkurenciája. Azon dolgozunk, hogy minden megyében legyen mindhárom felekezet képviseletében egy-egy koordinátor, ami sokszor nem valósul meg. Valóban gyakran érkeznek jelentkezők megyeszékhelyekről. A mi infrastruktúránk vagy az erőforrásaink lehetővé teszik nekünk, hogy 50 helyi koordinátorral tudjunk együtt dolgozni. Amennyiben nincs túljelentkezés, az sem számít igazán, hogy területileg milyen eloszlásban vannak. Természetesen regisztráció után próbáljuk befoltozni a fehér lyukakat, de akkor sem számít, ha egy megyéből sokan vannak. Azt is feladatunknak tekintjük, hogy ha valaki lelkes, szervezni szeretne valamit, akkor mi szívesen befogadjuk és támogassuk mindenben.

VL: Mi egy helyi koordinátor elé állított célkitűzés? Három akció, vagy inkább tíz?

Inkább a tízhez van közel. De az is fontos, hogy ne teljesítményorientáltak legyünk, inkább alaposak. Ez arra is lehetőséget kínál, hogy a koordinátor személyes fejlődését élje meg. Tavaly még csak hármat hozott össze, idén már párral többet. Szóval nincsenek minimumok! Azzal kell számolnia általában egy új helyi koordinátornak, hogy lesz 5-10 projektje, amellyel 50-100 embert mozgat meg.

VL: Beleszámít-e a 72 óra az 50 óra kötelező önkéntes munkavégzésbe?

Az iskolai közösségi szolgálatban 9 órát tudunk leigazolni, ez napi 3-3 órát jelent. Azért azt fontos tudatosítani, hogy nálunk az önkéntesség szellemiségének átélése, ennek a kultúrának a meggyökereztetése a célunk és felelősségünk.

Újdonság!

A projektlehetőségek közé saját cserkész programok is beleszámítanak idén. Ha szeretnéd rendbe tenni a csapatotthont, a gyerekeket pedig más területen bevetni légy te a helyi koordinátor, és ismertesd meg a cserkészetet „külsősökkel”, miközben együtt festitek ki a leharcolt csotthont. A gyerekek pedig látogassanak meg olyan szociális intézményt, ahol még sosem jártak, és segítsenek ott. Megszervezed?
Szerző: Nagy Emese