„Ez egy misszió”

Sűrű nyara lesz Metz Márknak, Mininek. A KNT mellett Határtalanul és a Cserkészen az életre táborban is részt vesz szervezőként. Mindegyik programról beszélgettünk.

VLEz már a harmadik KNT az I. kerületben, miben tud megújulni ez a tábor?

Mini: Programokat tekintve átdolgoztuk egy kicsit a korábbiakat. Nagyobb hangsúlyt helyeztünk a korosztályos bontásra. A tábor egyik újítása, hogy lesznek „galaktikus napok”, amelyekre több altábor jön majd össze. Ilyenkor az őrsök korosztályos szinten vesznek részt a lelki, a sport és egyéb programon majd este egy közös partin.
A másik újítás a szervezői csapat szintjén van. Szeretnénk egy a nemzetközi táborokhoz hasonló program szervezői törzset létre hozni. Ide várunk mindenkit, aki a csapatában nem vezet őrsöt, rajt, de mégis vállalna feladatot. Ebbe a csapatba nem csak kerületből, hanem például Budapesten tanuló vidéki cserkészeket is hívunk, hogy ők is részt vegyenek az év legnagyobb cserkész rendezvényén.

VLA hagyományosnak számító programok meg maradnak?

Mini: Igen ilyen lesz a nagy közös hadijáték, de 11-én közösen nézzük az EB döntőt is. Természetesen ez fakultatív program, a csapatok döntik el, hogy csatlakoznak vagy sem a programhoz. És a hagyományokhoz híven a nyitó és a záró ünnepségen is jelen lesz mindenki aki megfordult a táborban.

VLA Határtalanul programban is részt veszel. Ennek mi a koncepciója?

Mini: A Határtalanul koncepciója röviden annyi, hogy határontúli magyar gyerekek jönnek Budapest mellé táborozni. Általában 50 fős csoportokban buszokkal jönnek, majd kapnak maguk mellé egy cserkész animátort, aki vezeti őket a programok során.

határtalanul

VL: Milyen programokon vesznek részt?

Mini: A teljesség igénye nélkül: kalandpark, strand, látogatás a budakeszi vadasparkba. Ebben az esetben általánosabb a cél, mert itt nem őrsi keretben zajlik a tábor. A hangsúly inkább azon van, hogy ezeknek a srácoknak az anyagországi kötödésüket erősítsük. Ez egy missziós tevékenység, amihez mi cserkészek is kapcsolódunk.

VLEhhez hasonlít a Cserkészen az életre – ami az Erzsébet tábor keretében valósul meg. Mi a különbség a kettő között?

Mini: A Cserkészen az életre célja az, hogy a hátrányos helyzetű magyar gyerkőcök egy hétre kiszakadjanak a megszokott közegből és egy hatalmas élményben vegyenek részt. Ez sokkal inkább cserkész táborhoz. Itt is az őrsi, raji rendszer működik.

VLAz, hogy ebben a programban részt vesznek cserkészek, mennyire része egy brand építésnek?

Mini: Abszolút. Nagyon pozitívak a visszajelzések. A szülők keresik is a cserkészek által szervezett tábort. A mi táborunk az elsők között telt meg. Még vannak olyan táborok, ahova lehet jelentkezni, de a Cserkészen az életre táborra szűk egy hét alatt az összes hely betelt