Sokkal izgalmasabban fest a világ

Szeretnénk ha még többen, jobban bele látnának az MCSSZ munkájába. Ezért egy riport sorozatot indítunk, amelynek keretében bemutatkoznak az irodában dolgozók. Most Szórád Előd informatikai vezetőt kérdeztük a feladatairól.

VL: Mi a feladatod a Szöviben?

Előd: Két, jól elkülöníthető feladatot látok el.
Az elsődleges feladatom az informatikai támogatás irodai és bizonyos mértékben mozgalmi szinten is.
Az országos irodában megtervezem és megvalósítom/megvalósíttatom a munkatársak számára a megfelelő informatikai környezetet. Vezetem az informatikai jellegű beszerezéseket, felügyelem a javíttatásokat. Részt vettem a TÁMOP informatikai munkacsomagjának megvalósításában is.
A mozgalom pedig inkább az ECSET fejlesztés, cserkész levelezés, és egyéb, a tagság számára elérhető internetes szolgáltatások kapcsán ismerhet. A korábbi „cserkész szerver” migrálása volt most a legutóbbi nagy feladat: minden központi honlapot és szolgáltatást egy teljesen új környezetbe helyeztünk át.

A másodlagos feladatom a partnerprogram koordinálása. Ez annak idején kedvezményrendszerként indult, de jelenleg már partnerprogramként hivatkozunk rá. Ez kifejezi azt az utat, amely irányba ez az egész fejlődik: kezdetben „csak” kedvezményes vásárlási lehetőségeket kutattunk fel, ma már ezen túlmutatóan további együttműködésre, közös kezdeményezésekre is törekszünk partnereinkkel. Ez egy új és sikeres terület a Cserkészszövetségen belül, de öröm benne dolgozni és a számítógéphez kötött informatikai feladatok mellett ez ad egyfajta felüdülést is, és másfajta gondolkodásra is késztet.

VL: Szabadidődben milyen feladatokat vállalsz a cserkészetben?

A kecskeméti 118. sz. Kalazancius Cserkészcsapat parancsnoka vagyok, korábban parancsnokhelyettesként szolgáltam a csapatot. Ezt a megbízatást egy évre vállaltam és célom, hogy a megfelelő utódok kiválasztását követően tovább is szálljon ez a megtisztelő feladat.

Csapatküldöttként a kerület munkájában, kerületi küldöttként pedig az országos cserkészmunkában is részt vállalok. Mindezek mellett a kerület megbízott az Országos Tanács póttagjának járó feladatokkal is, így a

Tanács üléseire is eljárok, amikor a rendes tag nem tud jelen lenni.
Igyekszem a hierarchikus kötöttségeken túl is kivenni a részem a munkából, így közreműködőként például a kecskeméti leendő cserkészház tervezésénél jelen lenni, és támogatni más cserkész kezdeményezéseket is.

VL: Van-e ezen kívül egyéb önkéntes tevékenységed?

A Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezetének alapító tagja, majd később vezetője voltam. Budapestre költözésemet követően országos választmányi tag lettem és innen igyekszem segíteni az „otthon maradtakat”.

Korábban, szintén Kecskeméten az Ifjúsági Kerekasztal üléseire is eljártam, érdekelt az ifjúságpolitika.

VL: Mi a mottód?

Nincs mottóm: úgy érzem, ha lenne, az szellemileg röghöz kötne.

Viszont, ha már van ilyen kérdés is, íme, kerestem egy idézetet, ami most tetszik: „Sokkal izgalmasabban fest a világ, ha nem csak arra figyelünk, ami a szemünk előtt van, hanem arra is, ami nem látható.” (Giulia Enders). Több értelme is lehetséges ennek a mondatnak, de talán most azért ragadta meg a szemem, mert pár óra múlva megyek a fotótanfolyam aktuális előadására, amelyet fél éve kezdtem el.