Meghalt Placid atya

Életének 101. évében vasárnap este elhunyt Olofsson Placid bencés szerzetes, cserkésztiszt.

Placid atyát mindenki ismerte. Kőkemény élet volt mögötte, mégis a derű és humor jellemzi és rengeteget tanulhattunk tőle.

Édesapja, Olofsson Gusztáv, középiskolai tanár volt Budapesten, édesanyja, Reihardt Jusztina, tolnai sváb családból származott. Kisgyermekkorát Rákosszentmihályon töltötte. 1926-ban költöztek be a fővárosba. Az elemi iskola négy évének elvégzése után a nyolc osztályos budapesti Szent Benedek Bencés Gimnáziumba iratta be édesapja, ahol külön engedéllyel tizenhat és fél évesen érettségizett.

Osztályfőnöke a neves bencés szerzetes, Szunyogh Xavér Ferenc volt. Középiskolás korában nagy hatást gyakorolt rá az iskola és a cserkészet szellemisége. 1933-ban részt vett a Gödöllőn rendezett Világdzsemborin.

Érettségije után,1933-ban, Szent Benedek Rendjébe lépett be. Pannonhalmán teológiát, a müncheni Lajos Miksa Egyetemen német nyelvet tanult 1935-től. Ezt követően Magyarországon magyar-német-bölcselet szakos tanári oklevelet és doktorátust szerzett 1939-ben. Ugyanezen évben szentelték pappá.

Megjárta a Szovjetunió munkatáborát, a földi poklot, de ott is és később hazatérve is ezreknek adta vissza a hitét. Most, hogy elment, csak róla beszélünk múlt időben, tanítása ugyanis örök érvényű.