Holnap hajnalig…

Farsang volt, báli időszak. Minden hétvégén buli, buli hátán. Az egyik ilyen partból hazafelé ballagva jött az ötlet, hogy körülnézzünk, milyen tanulmányok vannak, ami a fiatalok szórakozásáról szól. Érdekes dokumentumokra lehet bukkanni pár kattintás után az interneten. Az egyik ilyen tanulmányt foglaltuk össze röviden.

2012-ben készített az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) tanulmány​t​ a fiatalok szórakozási szokásairól elsődlegesen biztonsági szempontból. Ez a West Balkán tragédia után bevezetett biztonsági előírások hatását is vizsgálta. A tanulmány több érdekes adatot tartalmaz, ami szerintem jól leír​ja a bulikba járó fiatalok szórakozási szokásai​​t​.

A felmérés során több mint 30 budapesti éjszakai szórakozóhellyel és csaknem 700 tanulóval készítettek interjút. ​Ezek alapján​ arra jutottak, hogy a fiatalok szórakozási kultúrája jelentősen megváltozott az utóbbi években.​ Pl.: később kezdődnek a bulik és jobban berúgnak a fiatalok.

A válaszadók 74 százaléka szokott rendszeresen alkoholt fogyasztani, ha buliba megy és csak 4 százalék az, aki egyáltalán nem iszik a hétvégi partiban.

A vizsgálat szerint a megkérdezett fiatalok 7 százaléka indul el bulizni este nyolc óra előtt​​, többségük pedig hajnali négy és hat óra között ér haza​​.

A ta​nulmány pár​,​ már ismerős kifejezést is megemlít, ilyen az alapozás is, valamint az úgynevezett vonulás, amikor egy éjszaka alatt akár több buliba is benéznek. A megkérdezettek 20 százaléka minden hétvégén elmegy valamilyen buliba.

A tanulmány bulizó 17 év felettiekről készült. Szerintetek, mennyire igaz ez a vezetetteinkre? A kószákra, vándorokra? Ez egy fővárosi felmérés, vidéken miben más ez? Ha van véleményetek, észrevételetek hagyjátok lent a kommentben!

A tanulmány itt olvasható.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük